Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Trump og Twitter:

Trump blir autoritær

Twitter merker for første gang Trumps meldinger med advarsler. Hans svar om å stenge sosiale medier viser at presidenten beveger seg i autoritær retning.

SVARER REPORTER: En reporter med munnbind ble kritisert da han stilte spørsmål til Trump. Video/foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

De fleste av oss tar politikernes påstander med en klype salt. Mange er skeptiske til om mediene er balanserte og gir et helt bilde av saken. Slike kritiske holdninger er verdifulle og bidrar til at ufullstendig eller falsk informasjon kan bli korrigert. Mediene har presseetiske regler som skal sikre balansert informasjon og retten til å komme til orde. Det er etter hvert blitt en nokså svak støttemur for sannhet og fri tale. Problemet er blant annet at sosiale medier som Facebook og Twitter ikke regner seg som redaksjonelle medier, og at mengden feilinformasjon og hatpropaganda har vokst enormt.

Da er det interessant at Twitter nå har grepet inn mot USAs president Donald Trump. Tirsdag plasserte Twitter for aller første gang en merkelapp for faktasjekk på to meldinger fra presidenten. De to meldingene, som nådde ut til over 80 millioner mennesker, handlet om stemmegivning ved post. Flere stater vil ta i bruk en slik ordning på grunn av coronapandemien, men Trump er redd det vil føre til massiv korrupsjon og svindel. Han anklager også Twitter for å blande seg inn i presidentvalget kommende høst. Det siste er at Trump truer med å regulere sosiale medier strengt, eller stenge dem ned.

Donald Trump er en politiker som er hemningsløs i sin bruk av Twitter og påstander som er falske, svakt begrunnet eller sterkt sjikanerende. Amerikanske medier holder telling på slikt, og Washington Post hevder f. eks. at Trump har fremsatt 18 000 uriktige påstander i sin tid som president. Trump går ikke av veien for å karakterisere politiske motstandere som gale, uærlige, skurkaktige eller endog som mulige mordere. Trusselen om å stenge sosiale medier viser at presidenten beveger seg i autoritær retning.

Merkelappen på Trumps tweet skjedde som ledd i de sosiale medienes innstramninger når det gjelder falske nyheter. Facebook har allerede en hær av anonyme kontrollører som luker ut innhold de anser som upassende. Dette er ikke uproblematisk. Redaksjonell kontroll uten åpenhet og redaksjonelt ansvar kan raskt utvikle kultur og metoder som fjerner kontroversielt innhold som bør nå fram til offentligheten. Det gjelder særlig politiske ytringer der sannheten ofte er omstridt eller uklar. Den viktigste «sannhetskommisjonen» er kritiske medier, offensive kunnskapsmiljøer og borgere som tar ansvar for kvaliteten i det offentlige ordskiftet. Den mest ubrukelige metoden er Trumps forslag om sensur eller stenging.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!