Trump burde heller saksøke historie­læreren sin

Det er et søksmål han kanskje kunne vinne.

TIL MINNE OM LINCOLN: Donald Trump holdt tale om sine første 100 dager i Gettysburg, Pennsylvania, på lørdag. Han startet med å true motstandere med søksmål og fengsel etter valget. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
TIL MINNE OM LINCOLN: Donald Trump holdt tale om sine første 100 dager i Gettysburg, Pennsylvania, på lørdag. Han startet med å true motstandere med søksmål og fengsel etter valget. / AFP PHOTO / MANDEL NGANVis mer
Kommentar

SALT LAKE CITY (Dagbladet):

Noen i Trump-leiren må ha tenkt at det var en god idé. La Donald holde tale i Gettysburg, samme sted hvor Abraham Lincoln holdt sin historiske tale under borgerkrigen. Hva kan være mer presidentaktig enn det?

I tilfelle noen skulle tro at åstedet var tilfeldig valgt, ble talen lørdag formiddag annonsert som historisk; som Trumps «closing argument», hans avsluttende prosedyre, og samtidig hans plan for de første 100 dagene i Det hvite hus.

At Trump forveksler et presidentvalg med en rettssak, er kanskje ikke rart siden han har satt Hillary på tiltalebenken og vil ha henne dømt. Likevel ble mange overrasket over at han i sin plan for de første 100 dager, hadde som punkt en å kaste sin motstander i fengsel og så saksøke alle kvinnene som hadde beskyldt ham for seksuell trakassering.

Jeg er ganske sikker på at Lincoln ikke nevnte det i sin Gettysburg-tale. Den var kort, presis og sammenhengende, i motsetning til Trumps. Lincolns tale handlet om forsoning, likeverd og demokrati. Han snakket om rettigheter for sine motstandere og opphevelse av rasediskriminering.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

Trump snakker om å bygge murer og straffe alle som er mot ham; Hillary, media, FBI, justisdepartementet, kvinner han har trakassert. Han snakker om at hele systemet er rigget mot ham, at valgkretser dominert av svarte velgere ikke er til å stole på, at folk på flukt fra områder med terror og krig må stenges ute.

Det er mulig Lincoln hadde bedre rådgivere som frarådet ham å true kvinner med forfølgelse på en sånn dag, eller mer trolig falt ikke tanken ham inn. På den annen side har neppe kvinnene noe å frykte. Trump truer med å saksøke folk hele tiden. Han har for lengst truet New York Times med søksmål uten at avisa har hørt noe mer fra ham.

Men det er rart han ikke saksøker historielæreren sin etter talen i Gettysburg lørdag. Det er et søksmål han kanskje kunne vinne.

Sant nok, det er ikke alle som er like opptatt av at Trump trakasserer kvinner, sjikanerer minoriteter og lover å fortsette med det, hvis han blir president. Etter at den siste kvinnen sto fram lørdag kveld, mistet folk tellingen.

Næringslivet er mer pragmatisk. Derfor grøsser også Wall Street ved tanken på en president Trump. Etter å ha hørt hva han skal gjøre første 100 dager, angrer de på at de ikke heller betalte Trump en halv million som siden kunne brukes mot ham.

Trumps motstand mot frihandel har vist seg å være et av hans mest populære standpunkt. Han trenger bare å si frihandel, veldig dårlig, kineserne ler av oss, meksikanere, Hillary elsker frihandel, nasty woman. Applaus.

Hillary har også skjønt at all frihandel ikke er et gullkort og er nå skeptisk til TTIP. Det skiftet kom allerede i kampen mot Bernie Sanders. Hun begrunner det med at avtalen ikke er god nok, men kommer ikke unna at hun skamroste den som «et økonomisk NATO». Hun mener likevel at bedre avtaler er målet, ikke å skru tiden tilbake og lukke seg inne.

Trump lover å reforhandle alle avtaler, både for handel og klima, i løpet av sine første 100 dager. Det er selvsagt ikke mulig, verken teknisk eller politisk, men, ikke vær redd, Trump skal skaffe USA en bedre deal. Det tror ikke de som lever av å deale et øyeblikk på, og de er veldig redde.

Hvis Wall Street våkner til en president Trump 9. november, blir det kaos og børskrakk, er spådommen. Dette er ikke løse spekulasjoner. Nervøse markeder har beveget seg merkbart i takt med utviklingen i valgkampen, fra stor usikkerhet til hvilepuls de siste dagene.

Etter den første debatten steg oljeprisen i tro på fortsatt økonomisk oppgang, mens gullprisen falt. Etter pussygate styrket til og med pesoen seg merkbart. Det blir ingen mur. Tanken på en president Trump er bare god for dem som spekulerer i usikkerhet og store svingninger. Business-as-usual-Hillary er dårlig nytt for de kortsiktige.

Trump har i taler skrytt av hvilken fantastisk businessmann han er og mener at USA bør drives mer som en business. Det tror ikke de som driver business er en god idé. Og Trumps økonomiske planer skremmer ikke bare Wall Street, men Main Street, USA.

Staten Utah er for tida oppslag i alle kanaler, fordi den uavhengige republikaneren Evan McMullin kan komme til å vinne over partiets kandidat. Ja, kanskje kan det utenkelige skje, at Hillary vinner den blodrøde staten, fordi republikanske stemmer splittes.

I mormonerstaten er republikanere i sjokk over Trumps kvinnesyn og umoral. Deseret News, eid av mormonerkirka og en av de største avisene i staten, har for første gang i historien tatt stilling i et presidentvalg. Den advarer mot å stemme på Trump.

For oss var det et moralsk spørsmål, forteller avisas debattredaktør Hal Boyd meg. Han sier avisa fikk mye støtte, men også sterke reaksjoner, til og med trusler, fra Trump-tilhengere. En truet med å kastrere Boyd, noe han mener er uvanlig i en stat hvor 60 prosent er fredsæle mormonere som knapt rører alkohol.

Mormonere reagerer også sterkt på Trumps utfall mot muslimer. De vet så altfor godt hvordan det er å være en forfulgt religiøs minoritet.

Men så innrømmer Boyd at økonomi også spiller en stor rolle for velgernes skepsis til Trump. Utah er en velstående og fremgangsrik stat. Velgerne har ikke merket den nedgangen Trump snakker om, men de er redde for at den vil komme om han får bremse frihandel og styre økonomien fra Washington. Hvilke konsekvenser vil det få for amerikansk handel og økonomi, spør de.

Utah-republikanere er symptomatisk for mange av dem som sier Never Trump – aldri Trump. Og det var her i Salt Lake City motstanden for alvor begynte da mormoneren Mitt Romney holdt sin tordentale mot Trump i vår før nominasjonen var avgjort.

Fremstillingen av amerikansk økonomi som en katastrofe, slik Trump hevder og mange ukritisk gjentar som forklaring på hans kandidatur, er og blir feil. Kanskje hadde han lyktes bedre med en slik fortelling for et par år siden, men nå har den først og fremst klangbunn hos folk som mistet jobbene sine for mange år siden, ja, flere tiår siden, til konkurranse fra lavkostland. I Utah, Texas og flere andre tradisjonelt republikanske stater, kjenner de seg ikke igjen i Trumps svartmaling.

Abraham Lincoln er presidenten alle ser opp til, uansett parti, og den som konsekvent blir rangert som den fremste av dem alle. De færreste ville våge å sammenlikne seg med ham, men Trump kan vel ikke måle seg mot andre enn den beste. Synd han ikke rakk å lese den originale Gettysburg-talen først. Da kunne han fått et par nyttige tips om lederskap og forsoning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.