KOMMENTARER

«Kjøpet» av Grønland

Trump er Keiseren uten klær

Her skulle Donald Trump - kongen av avtaler - gjøre århundrets deal, så skjønte han ikke reglene. Det er så absolutt til å le av. Eller gråte av, skriver Morten Strand.

VINKER FARVEL TIL FORNUFTEN?: Donald Trump i New Hampshire i forrige uke. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
VINKER FARVEL TIL FORNUFTEN?: Donald Trump i New Hampshire i forrige uke. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Endelig skulle Donald Trumps overlegne egenskaper komme til sin rett. Med kjøpet av Grønland skulle eiendoms-magnaten Trump vise verden vinterveien. Trumps foretrukne selvbilde finner vi som kjent i tittelen på boka The Art of the Deal, som han står som forfatter av, men som han neppe selv har skrevet, og knapt nok lest, slik onde tunger sier. Men da både den danske statsministeren Mette Fredriksen, som kalte Trumps ønske «absurd», og de grønlandske selvstyremyndighetene, gjorde det klart at øya ikke var til salgs, så avlyste Trump like godt et planlagt statsbesøk til Danmark i neste måned.

I en Twitter-melding i natt var Trump nok en gang både seg selv, og seg selv nok, i den akk så gjenkjennelige rollen som en furtende bortskjemt drittunge. Det danske hoffet reagerte på den eneste måten de kunne, med å si at Trumps avlysning var «overraskende». Og siden det er et slags dansk eventyr det nå er snakk om, så kan vi vel slå fast at Trump - selve bildet på moderne forfengelighet - er Keiseren uten klær.

Men midt i det diplomatiske surret denne saken alt har skapt, er det selvsagt elementer av alvor. Hvor fikk Trump ideen om å kjøpe Grønland fra? Hva var det han ville? Var forslaget egentlig et forsøk på en avledningsmanøver for å prøve å kamuflere en ellers bedrøvelig liste av utenrikspolitiske nederlag?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer