Trump er smittefarlig

Dagbladet mener: Donald Trumps destruktive presidentskap er ikke bare et amerikansk problem.

HATKRIMINALITET: Catalina Saenz tørket i går tårene foran et blomsterhav like ved shoppingsentret hvor søndagens masseskyting i El Paso fant sted. De fleste som ble drept var latinamerikanere. FOTO: John Locher / Ap Photo / NTB Scanpix
HATKRIMINALITET: Catalina Saenz tørket i går tårene foran et blomsterhav like ved shoppingsentret hvor søndagens masseskyting i El Paso fant sted. De fleste som ble drept var latinamerikanere. FOTO: John Locher / Ap Photo / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Hvit nasjonalisme i USA blir stadig mer aggressiv og voldelig. Søndagens masseskyting i El Paso, Texas, føyer seg til en uhyggelig statistikk over økende hatkriminalitet. 20 mennesker ble drept og skadet denne gangen som følge av høyreekstrem terror og rasisme. Terroristen skrev i et såkalt manifest, at han fryktet å bli erstattet av kvinner, roboter og latinamerikanere, et velkjent refreng på høyresida i USA.

KONDOLERER: President Donald Trump sier at det må bli slutt på masseskytinger. Video: CNN Vis mer

Manglende våpenkontroll får skylda for at så mange blir drept i hver enkel hendelse. Våpen som er laget for å forårsake mest mulig skade på kortest tid i krig, hører ikke hjemme på gata. Men det er ikke lenger mulig å løsrive den økende volden fra det hatefulle politiske klimaet i USA. Etter valget av Donald Trump som president har denne type kriminalitet knyttet til etnisitet og religion vært sterkt økende, ifølge tall og forskning avisa Klassekampen omtalte tirsdag. Særlig antisemittiske hendelser har hatt høy vekst.

Donald Trump har i løpet av sine år i Det hvite hus kommet med utallige uttalelser som er hatefulle og rasistiske og som synes å støtte opp om hvit nasjonalisme. Dagbladet har på lederplass kalt presidenten en rasist etter hans angrep på fire minoritetsrepresentanter i Kongressen som han ba om å dra tilbake der de kom fra. Men det er ikke Trumps retorikk i seg selv forskerne ved Layola-universitetet i Chicago mener er utslagsgivende. Det er det enkle faktum at en som Trump kunne bli valgt til president i USA. Det har bidratt til å gjøre rasistiske holdninger legitime.

Økningen i hatkriminalitet er særlig merkbar i stater og distrikter hvor Trump vant med god margin. At Trump fortsatt spiller på slike holdninger på folkemøter og i sosiale medier, er dessverre så altfor tydelig. Presidenten bryr seg knapt med å bruke hundefløyta, men roper ut i store bokstaver. I den seinere tida har både demokrater og kommentatorer begynt å kalle Trump for det han er, men det synes ikke å gjøre all verdens inntrykk verken på hans støttespillere i Kongressen eller på velgerne hans.

Trumps destruktive presidentskap er ikke bare et amerikansk problem. Det oppmuntrer også høyreekstreme bevegelser i Europa, og det påvirker høyrefløypartiers retorikk. Smittefaren er stor, og pesten er dødelig. Motgiften er politikere som opptrer sannferdig og holder seg for gode til å spille på frykt og motsetninger. Det er noe å ta med seg også i den norske valgkampen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.