Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trump-forbud rammet «Nobel»-skuespiller: - Det er bare en vits alt sammen

Irasj Asanti er uønsket i Donald Trumps USA. Det gjør Asanti skremt og «Nobel»-kollega Per-Olav Sørensen mektig oppgitt.

KOLLEGER: Irasj Asanti og Per-Olav Sørensen under innspilling av «Nobel». Foto: Privat
KOLLEGER: Irasj Asanti og Per-Olav Sørensen under innspilling av «Nobel». Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): Etter at USAs ferske president Donald Trump fredag signerte en presidentforordning som forbyr personer fra sju muslimske land innreise til USA, har det hersket full forvirring om hvem som slipper inn og ikke.

Dette har rammet den norske skuespilleren og regissøren Irasj Asanti, som er født i Iran, men har norsk statsborgerskap, skriver «Nobel»-skaper Per-Olav Sørensen i en oppdatering på Facebook.

Sørensen og Asanti, som har spilt i serier som «Øyevitne» og «Nobel», skulle til USA for å jobbe sammen og dra i møter om prosjekter.

Det blir det nå ingenting av.

- Det er utrolig trist og tragisk. Jeg kan jo i verste fall risikere å bli satt i arresten på flyplassen hvis jeg reiser inn - det er skremmende - så jeg verken tør eller kan gjøre det, sier Asanti til Dagbladet.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Frykter rolle ryker

Asanti har ikke satt sine føtter i Iran siden foreldrene hans rømte fra det islamske styret og Khomeini da han var én uke gammel, og har bodd 26 år i Norge. Han har ingen tilknytning til Iran utenom at han er født der. Skuespilleren har ikke pass eller personnummer der.

Nå frykter skuespilleren at rollen i krigsfilmen «The Guardian Angel», med «Das Boot»-stjerna Jürgen Prochnow, også skal ryke. Filmen skal spilles inn i Hollywood og i Tyskland.

- Nå håper jeg bare at scenene mine skal spilles inn i Tyskland, sier Asanti om filmen som regisseres av norske Cato Ekrene.

- Dårlig gjennomtenkt

Da Sørensen og Asanti hørte med den amerikanske ambassaden i Oslo om sistnevnte kunne reise inn i USA, var dette svaret de fikk, ifølge «Nobel»-regissøren:

«At this point we do not recommend that your friend schedule any trips to the United States for at least the next 90 days. The guidance we have been given so far does not include information about people like your friend who happened to be born in Iran but hold Norwegian nationality.»

At Asanti ikke får vært med på møtene i USA på grunn av Trumps innreiseforbud, får Sørensen til å tordne:

- Det er bare en vits alt sammen. Det er et så dårlig gjennomtenkt forslag og rammer så mange mennesker. Jeg synes samtidig synd på ambassaden, de kan jo ikke gjøre noe annet enn å anbefale ham å ikke reise når ting er så uoversiktlig.

- Men om målet er å skape frustrasjon, urettferdighet og kaos, så er dette måten å gjøre det på. Nå må jeg reise alene, siden jeg kommer inn fordi jeg tilfeldigvis er født i Oslo, eller så må jeg vente, sier Sørensen.

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få en kommentar fra den amerikanske ambassaden i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling