Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump Parisavtalen

Trump forener Europa

Det er en gammel erkjennelse at en felles fiende samler nasjonen. I Trumps tid kan vi si at en felles frykt samler nasjonene.

DOMINERER IKKE: Donald Trump dominerer bildet, men ikke Europa. Her sammen med Angela Merkel og Emmanuel Macron  Foto: REUTERS / NTB / Scanpix
DOMINERER IKKE: Donald Trump dominerer bildet, men ikke Europa. Her sammen med Angela Merkel og Emmanuel Macron  Foto: REUTERS / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps første tur til Europa som USAs president skapte bølger. Da han kom tilbake til Det hvite hus skapte han storm ved å skrote Parisavtalen.

Flere europeiske ledere har fulgt opp den tyske forbundskansleren Angela Merkels oppsummering av tingenes tilstand dagen etter at Trump forlot kontinentet forrige helg. Merkel sa at hun i løpet av noen dager med Trump har innsett at Europa nå må ta sin skjebne i egne hender, fordi USAs president ikke er til å stole på. Det er en erkjennelse som har modnet over tid, etter å ha registrert - i motsetning til hva hun og mange hadde håpet - at Trump ikke har blitt mer moden i løpet av sin tid i Det hvite hus.

Det viste han igjen torsdag da han fra den frodige hagen utenfor verdens mest kjente bygningsfasade prioriterte amerikanske jobber foran å redde planeten.

Angela Merkels utfordrer til valget til den tyske forbundsdagen i september, sosialdemokraten Martin Schulz, er opptatt av europeiske verdier, og sa dette om Trump etter Europa-besøket:

- Han er en ødelegger av alle vestlige verdier på en måte vi aldri før har opplevd, sa Schulz.

Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel, også sosialdemokrat, mener at Trumps USA faller fra som en viktig nasjon, og at Vesten blir svakere med Trump som president.

- Den kortsiktige politikken til den amerikanske regjeringen står imot interessene til Den europeiske unionen, sa Gabriel.

Over store deler av Europa er det en oppgitthet over det som framstår som Trumps vulgaritet, arroganse, uvitenhet og respektløshet. I tillegg er det en stor bekymring om hva som er Donald Trumps verdier. Og det gjelder ikke bare i det tradisjonelle Vest-Europa. Slovakias president Andrej Kiska oppsummerer for eksempel Trumps besøk slik:

- Våre verdier er vårt sterkeste overlevelsesvåpen mot fiender.

Det er ingen tilfeldighet at det nettopp er representanter fra gamle kommunist-land som er opptatt av frihet, og bekymret for det som oppfattes som Trumps likegyldighet i forhold til det. Da jernteppet raknet og kommunismen ble kastet på historiens skraphaug var det friheten - først og fremst billedliggjort ved USA - som som var idealet. Da de tidligere øst-blokk-landene ble medlemmer av EU og Nato på begynnelsen av 2000-tallet, var Nato for mange viktigere enn EU. Det var garantisten for drømmen om frihet.

Nå må de tidligere kommunistlandene - og resten av Europa - i stedet gjenoppfriske sine kunnskaper i kremlologi, kunsten å tolke politiske signaler i et lukket og hemmelighetspreget system som det sovjetiske. Men i vår tid heter det risikable og hederskronte faget trumpologi, og handler om å forsøke å forstå hva som foregår i Trumps kaotiske administrasjon. Eller enda vanskeligere - i hans hode.

Trumps Europa-turne i forrige uke kan tvert imot Trumps ønske føre til europeisk samling. Samling om EUs grunnideer om fellesskap og samarbeid. Det vil i så fall være det motsatte av hva Trump ønsket for Europa, et Europa han gjentatte ganger har avslørt at han slett ikke forstår.

Merkels understreking av at Europa nå må ta større ansvar for egen sikkerhet synker inn over europeerne. Og kanskje vil fenomenet Trump hjelpe Merkel og den nyvalgte franske presidenten Emmanuel Marcon i å revitalisere EU, slik de begge vil. Det vil i så fall være en skjebnens ironi for Donald Trump. At han - av alle - forener Europa.

Hele Norges coronakart