HIGH FIVE: Alexandria Ocasio-Cortez og resten av demokratene jublet da Donald Trump under talen om rikets tilstand skrøt av å ha skapt flere jobber for kvinner. De takket for at Trump har sørget for et rekordhøyt antall kvinner og minoriteter i Representantenes Hus.
HIGH FIVE: Alexandria Ocasio-Cortez og resten av demokratene jublet da Donald Trump under talen om rikets tilstand skrøt av å ha skapt flere jobber for kvinner. De takket for at Trump har sørget for et rekordhøyt antall kvinner og minoriteter i Representantenes Hus.Vis mer

Tilstanden i Trumps rike

Trump går til angrep på Amerikas nye yndling

Advarer mot sosialistene.

Kommentar

Donald Trumps tale om rikets tilstand er trolig den mest gjennomarbeidete talen han holder som president, kanskje i hele sitt liv. Men i løpet av en 83 minutter dørgende kjedelig tale tirsdag kveld amerikansk tid, runget latteren i salen.

Det er et helt spesielt talent han har. Selv hverdagslige talepunkter har en tendens til å vokse i munnen på Trump og komme ut som rene eventyr. Utenrikspolitikken er aldri kjedelig i en Trump-tale. Det dukker opp trusler og konflikter ingen visste om. Han forteller hva statsledere har sagt til ham og hva han svarte. Om det er sant vet ingen, for han foretrekker å ta slike samtaler på tomannshånd. Han har forhindret hypotetiske kriger, minst en atomkrig.

I et nostalgisk anslag var han et øyeblikk rent lyrisk om annen verdenskrig, en tid amerikanerne hadde stått samlet mot en ytre fiende. Han ønsket seg tilbake dit.

La oss slutte fred og jobbe sammen, sa Donald Trump i en forsonende tone. Forsiktig applaus.

Men bare hvis jeg får bygge muren min og dere slutter å etterforske meg. Nå må dere slutte å opponere og la meg gjøre jobben min. Og dessuten er dere sosialister hele gjengen.

Jeg parafraserer, som det heter, men det er ikke langt unna sitat. Han brukte ordene; the resistance must end. Og sa han ikke kunne jobbe med etterforskerne hengende over seg.

Det minnet om Richard Nixon i sin siste «State of the union», noen måneder før han måtte gå av. Han likte heller ikke å bli etterforsket. Men Trumps tale liknet først og fremst på folkemøtene han fortsatt holder, hvor han skryter av seg selv og sjikanerer motstandere på det groveste.

Han snakket til kjernevelgerne, ikke hele landet, det var det ingen tvil om. Og så kom ordet ingen har brukt som politisk våpen på en stund. Sosialisme. Han hevdet demokratene forsøker å innføre sosialisme i USA. Det er uforenlig med amerikanske verdier, advarte han. Eller un-American, som det het på 1950-tallet. USA skal aldri bli et sosialistisk land, lovet han til stående applaus blant republikanerne.

Trump siktet til Bernie Sanders selvfølgelig, men like mye til de nye representantene, slik som Alexandria Ocasio-Cortez, som kaller seg selv en demokratisk sosialist og som snakker om velferdsgoder som statsfinansiert helsevesen og utdanning som mer enn utopi. Og som ikke minst tør å snakke om høyere skatter.

Fox News er besatt av AOC, og da er Trump det og.

Den progressive politikken amerikansk venstreside fremmer har mer til felles med nordiske sosialdemokratier enn Venezuela, men Trump skiller ikke når han planter det fryktete s-ordet inn i amerikansk politikk igjen. Den røde fare kan jo fungere som en vellykket distraksjon, mens presidenten selv etterforskes for å ha samarbeidet med Russland,

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.