Donald Trump

Trump gikk til frontalangrep på New York Times. Nå går avisas svar verden rundt

Presidentkandidaten krever at avisa fjerner kritisk artikkel om ham. 

I AVIS-KLINSJ: Donald Trump vil at New York Times skal fjerne en artikkel som han mener sverter hans navn og rykte. Det nekter avisa å gjøre. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
I AVIS-KLINSJ: Donald Trump vil at New York Times skal fjerne en artikkel som han mener sverter hans navn og rykte. Det nekter avisa å gjøre. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «The Donald» er igjen i hardt vær - kun en drøy uke etter at lydopptak fra 2005 avslørte meget kompromitterende uttalelser fra den republikanske presidentkandidaten.

Denne gangen er han i klinsj med storavisa New York Times, som onsdag publiserte en artikkel med tittelen «To kvinner hevder Donald Trump berørte dem på upassende vis».

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I artikkelen forteller to kvinner sine historier om ubehagelige møter de skal ha hatt med ham.

Det er flere tiår som skiller historiene til de to kvinnene, ifølge avisa.

- Fabrikert!

Artikkelen har fått Trump til å reise bust. Politikeren og forretningsmannen har publisert en sinna melding på sin Twitter-konto, der han hevder at historiene er falske.

Trumps talsperson Jason Miller har overfor CNN kalt saken «fiksjon fra ende til annen»:

- Det er farlig når New York Times kommer med dette fullstendige falske og koordinerte karakterdrapet på Mr Trump rundt et tema som dette, lød kommentaren fra Miller.

Nekter å trekke artikkelen

Trumps advokat Marc Kasowitz har tatt kontakt med New York Times for å få dem til å trekke artikkelen og publisere en beklagelse.

Det nekter imidlertid avisa å gjøre.

I et svarbrev publisert torsdag gjør New York Times' advokat David McCraw det klart at de ikke er redde for å ta saken til retten, om det skulle gå så langt.

I brevet slår McCraw fast at essensen av en injuriesak selvsagt er beskyttelsen av en persons rykte.

HALVNAKEN: Tasha Dixon som er tidligere Miss Arizona forteller at hun og andre deltakere under 2001 Miss Pageant ble tvunget til å møte Donald Trump ‹‹med eller uten klær››. Video: Reuters DV Vis mer

Videre viser advokaten blant annet til Trumps skryt av å ha berørt kvinner på seksuelt vis uten deres samtykke, samt Trumps egne utsagn om at han har valset inn i missekåring-deltakeres garderober.

- Ingen ting i vår artikkel har hatt noen som helst effekt på ryktet som Mr. Trump, gjennom hans egne ord og handlinger, allerede har skapt selv, påstår McCraw.

Går verden rundt

Videre skriver han at New York Times har holdt seg innenfor lovens rammer, og at det ville vært et feilgrep både overfor avisas lesere og overfor demokratiet å ikke viderebringe kvinnenes historier:

KLAR TALE: USAs førstedame Michelle Obama tok av silkehanskene og langet ut mot Donald Trump. Nå hylles hun for den kraftfulle talen, der hun ber USAs kvinner avgjøre valget. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Hvis Mr. Trump er uenig, hvis han mener at amerikanske borgere ikke hadde noen rett til å høre hva disse kvinnene hadde å si og at landets lov tvinger oss og dem som måtte tørre å kritisere ham til å være stille eller bli straffet, ønsker vi velkommen muligheten til å la en domstol belære ham, kvitterer McCraw.

Advokatens klare beskjed til Trump er omtalt i en rekke internasjonale medier, som CNN, BBC og Washington Post, og er også delt av blant andre New York Times egne medarbeidere.

Journalist Anne Barnard skriver på Twitter at McCraws svar til Trumps advokat gjør henne «glad og stolt over å være journalist, og over å være ansatt i New York Times».

Los Angeles Times-journalist Matt Pearce har også kommentert svarbrevet:

«Jeg synes det er ganske så fantastisk at New York Times' primære injurieforsvar er at Trump ikke har noe rykte å ødelegge, fordi han allerede har ødelagt det selv.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer