Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump Jr.

Trump-grupper gjorde «juksekjøp»

Da presidentsønnen havnet på bestselgerlista, gikk alarmen. Nå anklages Trump-allierte grupper for bok-juks.

FORFATTERSØNN: Donald Trump Jr. (t.v.) har gitt ut boka «Triggered» som er på toppen av bestselgerlista til New York Times. Her med sin far, president Donald Trump, og sin bor, Eric Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FORFATTERSØNN: Donald Trump Jr. (t.v.) har gitt ut boka «Triggered» som er på toppen av bestselgerlista til New York Times. Her med sin far, president Donald Trump, og sin bor, Eric Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I midten av november tronet Donald Trump Jr.'s bok «Triggered» øverst på den prestisjefylte bestselgerlista til New York Times.

Det var en stolt far, USAs president Donald Trump, som da tok til Twitter for å gratulere sin førstefødte.

«Wow!», skrev presidenten, men nå skriver New York Times at verken Trump eller sønnen hadde grunn til å la seg overraske.

Avisa mener nemlig å ha avdekket en rekke «juksekjøp» gjort for å skyve Trump Jr. til topps på bestselgerlistene.

Trump-alliert gruppe

New York Times omtaler flere spesifikke og store bokkjøp gjort av flere konservative eller republikanske organisasjoner eller grupper.

Deriblant et bokkjøp gjort av konservative ungdomsgruppa Turning Point USA, som har bånd til Trump-familien.

De kjøpte inn og lagret om lag 2000 bøker i en kontorbygning, viser bilder New York Times har fått tilgang til.

Gruppa bekrefter selv overfor avisa at de har gjort store innkjøp av boka, men ønsker ikke å si hvor mange.

Også flere grupper i Det republikanske partiet har gjort betydelige bokkjøp.

BUET UT: Første gang Donald Trump og kona Melania dro på lokal basballkamp i Washington, fikk de en fryktelig dårlig velkomst. Video: CNN Vis mer

Flere bokkjøp

Oversikten New York Times har sammenstilt, viser at blant andre følgende grupper har kjøpt bøker:

  • Den nasjonale republikanske kongresskomiteen, ei gruppe som arbeider for å få republikanere innvalgt til Kongressen, har kjøpt bøker for 75 000 dollar - om lag
  • Den nasjonale republikanske Kongresskomiteen, en gruppe som jobber for å få republikanere innvalgt til Kongressen, har kjøpt bøker for 75 000 dollar - om lag 685 000 kroner.
  • Komiteen for republikanske senatorer har kjøpt om lag 2500 bøker.
  • Den republikanske nasjonale komiteen har kjøpt bøker for 100 000 dollar, om lag 915 000 kroner.

- Ville uansett ha toppet lista

Samtidig poengterer New York Times at boka trolig uansett ville ha solgt godt, og nådd bestselgerlista, uavhengig av innkjøpene i store kvanta.

Budskapet i «Triggered», en slags tirade mot den amerikanske venstresida, har appell i det amerikanske samfunnet. Mange av argumentene i boka blir tross alt forfektet av Jr.'s far, USAs president Donald Trump.

Det er heller ikke uvanlig at det blir gjort store innkjøp av ei bok av organisasjoner. New York Times skriver at det i forleggerbransjen likevel er kontroversielt, nettopp fordi det kan manipulere oversikten over bestselgere.

- Den første uka så solgte «Triggered» flere enn 40 000 eksemplarer mer enn boka som solgte nest mest, og ville uansett ha toppet New York Times' bestselgerliste uavhengig av kjøpene til de Den republikanske nasjonale komiteen og andre grupper med tilknytning til Republikanerne, sier presidentsønnens talsperson til avisa.

MED HUSKELAPP: Donald Trump hadde et enkelt manus da han møtte pressen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Markerer med dolk

Når oppkjøp av bøker i store kvanta blir oppdaget av New York Times' bestselgerliste, markerer de det i oversikten.

Ved siden av tittelen blir det plassert en dolk (†).

Det gjorde allerede for drøye ti dager siden. Da kom de første beskyldningene om juks, men det er først i dag at New York Times har dokumentert hvem som har kjøpt hvor mange bøker.

Samtidig skriver avisa at det i seg selv ikke er noe galt i at de nevnte organisasjonene og gruppene har gjort store innkjøp av boka.

Mange av dem selger de videre til sine medlemmer, kanskje med en rabatt, mens andre gir dem bort.

Like fullt kaller New York Times alle innkjøpene for slående, nettopp fordi Donald Trump Jr. er en privatperson, ikke en politiker.

Avisa skriver også at det er et eksempel på de uvanlige bindingene mellom Trump-familiens politiske ambisjoner og forretninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media