Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Dramatisk mellomvalg i USA

Trump har funnet en enda større løgn som millioner tror på

Lettere å vinne velgere med frykt enn suksess.

FØR MELLOMVALGET: President Donald Trump. Tegning: Finn Graff
FØR MELLOMVALGET: President Donald Trump. Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I innspurten til det amerikanske mellomvalget på tirsdag er Donald Trump i skremmende sterk valgkampform. Han skryter og lyver så det renner av ham; han skjeller ut pressen og sjikanerer sine motstandere; han sprer konspirasjonsteorier og sutrer over at «to gærninger» ødela valgkampen hans akkurat da den var i ferd med å ta av; den ene ved å sende rørbomber til ledende demokrater og medier, den andre ved å drepe 11 jøder i en synagoge.

Ja, det var selvfølgelig uheldig først og fremst for Trump med hjemmeavlet terrorangrep akkurat da han skulle skremme velgerne med invasjonen utenfra.

Begge de to «gærningene» var Trump-supportere; den ene mente riktignok at Trump ikke gikk langt nok i sitt fremmedhat. Mannen som angrep en synagoge i Pittsburgh og drepte 11 forsvarsløse mennesker mens han ropte at alle jøder må dø, var besatt av Trumps «immigrantkaravane», flyktningstrømmen fra Honduras, Guatemala og Ecuador. Han trodde angivelig på konspirasjonsteorien om at den var fascinert av George Soros, den jødiske mangemilliardæren, som i årevis har vært ytre høyrefløys skyteskive i Europa og i USA, og som nå blir nevnt selv i Det hvite hus.

Mon tro hvem som sto bak? undret presidenten. Var det noen som var ute for å skade ham? Kan det være George Soros? spurte en velvillig journalist. Jeg hører flere si det, sa president. Who knows?

Donald Trump er en mester i å la de sykeste konspirasjoner henge i ufullstendige setninger som tilhengerne hans fullfører og bringer videre i mindre subtile vendinger.

Men ofte gjør han jobben selv. I en direktesendt tale fra Det hvite hus her forleden slang han ut vilt overdrevne tall både om innvandring og om kriminalitet, løgner som var lett å tilbakevise, men nå lever løgnene videre i sosiale medier. Rettelsene har ikke samme spredning. Det vet han selvfølgelig. Det er det Trump og hans likesinnete overlever på, at fakta ikke lenger betyr noe. Vi kjenner det fra norsk politikk også.

Denne oppførselen hadde likevel vært mer forståelig om republikanerne lå an til et dundrende nederlag i det som kalles en første dom over hans presidentskap. Men det ser ut til å gå bedre for republikanerne enn de fryktet for noen måneder siden. Demokratene vil trolig vinne tilbake flertallet i representantenes hus, mens de fleste målinger tyder på at republikanerne beholder flertallet i senatet; ja, kanskje de til og med øker det.

Marginene er flere steder små. Meningsmålerne minner om at det samme kan skje i dette valget som i 2016. Små velgerskift kan gi store utslag og endre hele bildet. I opptil 30 valg til Kongressen er det snakk om stang inn eller ut.

Det store bildet er likevel at Trump har klart å gjøre mellomvalget til en nasjonal avstemning om seg selv. Det er en dristig, om ikke uventet strategi. Han kan lykkes.

Men ikke ved å fremheve det han har lykkes med. Trump overdriver når han sier at økonomien aldri har vært bedre, men det er ikke langt unna. Oppgangen startet under Barack Obama og har bare fortsatt. Ledigheten er på et historisk lavt nivå, ikke minst for minoriteter. Økonomene strides om hvor stor del er Obamas fortjeneste. Han fikk finanskrisen i fanget rett etter at han ble president og brukte nesten åtte år på å bygge økonomien opp igjen, mens Trump tok over da pilene begynte å peke oppover og innkasserte æren.

Flaks, ja. Økonomisk suksess og velstand er ellers noe Trump liker å skryte av. Han unnlater heller ikke å nevne det, men det er ikke et hovedtema i hans demagogiske folkemøter landet rundt.

Suksess er vel å bra. Flere jobber og sikre inntekter er det han lovet arbeiderklassen, men det er ikke nok. Velgerne må ikke tro at det er over. At de nå er trygge og kan gå videre, kanskje velge en kandidat som er opptatt av slike ting folk bryr seg om når de ikke er livredde og hatefulle.

Ta Beto O´Rourke, demokraten som stiller mot Ted Cruz i senatvalget i Texas. Beto nekter å si et vondt ord om verken Cruz eller Trump. Han sier han gjerne samarbeider med republikanere. Han sier han heller vil snakke om det som forener amerikanere enn det som splitter. Han sier Texas bør gå foran når det gjelder en mer ansvarlig våpenlovgivning, fordi texanere vet bedre enn noen hvordan man håndterer våpen. Han høres ut som en blanding av Robert Kennedy, Petter Stordalen og en elgjeger fra Valdres.

Det er slike kandidater folk hører på når de ikke er redde.

Derfor er frykt viktigere enn suksess for Trump. Etter å ha levd et helt liv hvor han har løyet om egen formue og forretningsvirksomhet, har Trump funnet en ny løgn som er så stor at millioner av velgere tror på den. I innspurten i et mellomvalg vil han sende opptil 15000 soldater til grensen for å stanse flyktninger som er hundrevis av mil unna og som trolig ikke en gang når fram. Han omtaler utslåtte og fortvilete småbarnsfamilier som en invasjon amerikanske soldater må forsvare landet mot med skarpe våpen.

Blant flyktningene er det fullt av unge, muskuløse menn. Sier USAs president, som om han er imponert over latinamerikanske biceps, og det kan være. Vi vet aldri med Trump. Eller det kan være at skremmebildet av sterke mørke menn har en historie i USA.

Alt Donald Trump sier gjentas, utbroderes og dyrkes på ytre høyrefløy. Han er i ferd med å bli en internasjonal ledestjerne for nasjonalister. Det kommer snart til et kommentarfelt nær deg her i Norge. Jeg vet jeg må skru av mitt i helgen.

LONDON: Titusenvis av mennesker demonstrerte mot Donald Trump i forbindelse med hans besøk i Storbritannia. Mange nevnte hans mange løgner som en av grunnene til at de demonstrerte. Video: Scanpix / Nicolai Delebekk / Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!