DEBATT

Iran-avtalen:

Trump har rett om Iran-avtalen

President Trump er ikke alene om å mene at Iran-avtalen er «the worst deal ever».

GJENINNFØRTE SANKSJONER: 8. mai annonserte president Donald Trump at USA trekker seg fra Iran-avtalen og samtidig gjeninnførte sanksjonene mot landet. Foto: Saul Loeb / AFP photo / NTB scanpix
GJENINNFØRTE SANKSJONER: 8. mai annonserte president Donald Trump at USA trekker seg fra Iran-avtalen og samtidig gjeninnførte sanksjonene mot landet. Foto: Saul Loeb / AFP photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Trumps beslutning om å trekke USA ut var ikke uventet. Han hadde sagt det mange ganger i løpet av valgkampen.

Beslutningen var heller ikke ulogisk, kritikken av avtalen har vært sterk fra dag én, og den har langt fra vært begrenset til det republikanske partiet eller kretsen rundt statsminister Netanyahu.

Iran-avtalen er en feilaktig betegnelse. Det er snakk om en plan. Da den ble kjent, pekte kritikerne på tre mangler. Avtalen ville ha blitt nedstemt i begge hus i kongressen. Obama valgte derfor udemokratisk å gi USAs tilsagn gjennom et presidentdekret. Han og medlemmene av hans administrasjon har fremstilt dette som en triumf som Trump nå ødelegger.

Argumentet fra republikanerne er at dette var Obamas og ikke Amerikas politikk. For Obamas administrasjon var avtalen svært viktig, ellers er det vanskelig å forklare hvorfor han presset Iran til å akseptere begrensninger på utviklingen av langtrekkende missiler. Iran slapp å måtte vise hvor langt atomvåpenforskningen var kommet. Avtalen gjorde også en stor bue rundt militære forskningsinstitusjoner. Der slapp internasjonale inspektører ikke inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer