Trump herjer fortsatt fritt

Det republikanske etablissementet håper og ber om at politiske tyngdelover skal velte Donald Trumps presidentvalgkamp.

USANNSYNLIG KANDIDAT: Ledelsen i det republikanske  partiet håper at Donald Trump skal miste støtte blant velgerne. Men  de har ingen plan B. Foto: Reuters / NTB Scanpix
USANNSYNLIG KANDIDAT: Ledelsen i det republikanske partiet håper at Donald Trump skal miste støtte blant velgerne. Men de har ingen plan B. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet):

Donald Trump er en hårete bajasriking, en brautende kjendis, en eiendomsinvestor og en realitystjerne. Han er også presidentkandidat og er nå inne i sin femte måned på topp av meningsmålingene blant de mange republikanske kandidatene.

Hans ufine, drøye og ekstreme utspill har stjålet overskriftene. Han har gjort narr av en funksjonshemmet journalist for New York Times. Han hevdet at en afroamerikansk demonstrant på en av arrangementene hans fortjente å bli banket opp fordi han «oppførte seg motbydelig». Han har sammenliknet sin motkandidat og nevrokirurg Ben Carson med pedofile. Han har kritisert utseendet til motkandidaten Carly Fiorina. Han har spurt hvor dumme velgerne i Iowa er. Han hevdet at innvandrere til USA fra Mexico er kriminelle dopsmuglere og voldtektsmenn og vil bygge en mur mellom de to landene. Etter Paris-terroren har han både hevdet at han så muslimer i USA juble etter 11. september, og at han vil ha en nasjonal database med alle landets muslimer.

Trump er åpenbart ikke en konvensjonell politiker og befinner seg milevis fra det politisk korrekte. Reglene andre presidentkandidater stort sett må følge for å ha en sjans blant velgerne, gjelder ikke for Trump. Som en outsider kan han herje med det republikanske etablissementet og dermed begeistre protestvelgere, som har fått nok av tradisjonelle politikere og et dysfunksjonelt Washington DC. Samtidig har rikingen fra New York, som i realiteten befinner seg temmelig langt fra mange republikanske kjernevelgere på den amerikanske landsbygda, så langt ikke blitt utsatt for særlig harde angrep. Mektige pengegivere og de såkalte super-PACene har forholdt seg avventende til Trump. Og mye tyder på at de kan bli værende på gjerdet fram mot det første primærvalget i Iowa 1. februar.

De mektige Koch-brødrene, som støttet Mitt Romney i 2012, holder seg foreløpig unna. Super-PACen som ble grunnlagt av George W. Bushs «hjerne», strategen Karl Rove, retter sine angrep mot demokraten Hillary Clinton. Super-PACen som støtter Jeb Bush, Right to Rise, jobber heller for å få etablissementet i partiet, som i dag er spredt mellom kandidatene Bush, Marco Rubio, John Kasich og Chris Christie, til å samle seg om Bush, skriver Washington Post. Trolig skyldes den avventende holdningen at etablissementet i partiet fortsatt forventer at Trumps kandidatur vil kollapse. En del frykter også at Trump kan komme til å stille som en uavhengig presidentkandidat dersom han ikke føler seg bra nok behandlet av partiet. Skulle han finne på å gjøre det, risikerer republikanerne at velgerne splitter seg mellom to kandidater og dermed legger veien til Det hvite hus åpen for demokratene. Noen av de få som foreløpig virkelig har gått til angrep på Trump, er Ohio-guvernør John Kasich og en super-PAC som støtter ham. Kasich sliter selv tungt med å få oppmerksomhet rundt eget kandidatur. Ved å angripe Trump kan han kanskje klare å løfte seg selv inn i rampelyset. Faren er imidlertid at den uforutsigbare og bøllete Trump slår hardt tilbake med angrep og latterliggjøring.

At Trump ser ut til å få herje temmelig fritt, kan bety at nominasjonskampen blir langvarig og i verste fall vil strekke seg helt inn i partiets landsmøte neste høst. Selv har også Trump på sin side sluppet å bruke særlig med penger. Ved å stjele overskriftene har han nemlig fått ut budskapet sitt gjennom nyhetsmedier i stedet for betalte reklamer. Men Trump balanserer også på line uten sikkerhetsnett. Han kan fort tråkke over og gå for langt. Han risikerer også å miste evnen til å sjokkere når han gjentar sine drøye påstander gang pågang.

Det kaotiske og store republikanske feltet nøler, fomler og avventer inntil videre. Knapt noen tror helt på at Trump faktisk skal kunne bli USAs neste president. For mange framstår han som en åpenbart ukvalifisert klovn.

- Folk vet ikke hva de skal gjøre. De fornekter dette. De sier dette ikke er ekte, og at Trump vil begynne å kjede seg når han har fått sagt det han ville. Og at han så vil gå tilbake til TV, sier den toneangivende, konservative radioprateren Rush Limbaugh på sitt eget program.

Spørsmålet er imidlertid om politiske tyngdelover og tøffere angrep fra andre republikanere vil kunne sette en stopper for Trumps usannsynlige kandidatur, eller om hans oppblåste ego og drøye utspill vil få ham til å sveve høyt videre i retning Det hvite hus.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.