KOMMENTARER

Informasjonskrigen i USA

Trump hører på mannen som tror myndighetene sto bak 9/11

Vi oversvømmes av konspirasjoner. Noen av dem kommer helt fra toppen.

STØTTESPILLER: Den kontroversievlle sjefen for nettstedet infowars, Alex Jones, er en av Donald Trumps sentrale støttespillere. Her deltar han på republikanernes landsmøte i Cleveland i sommer. Foto: NTB Scanpix
STØTTESPILLER: Den kontroversievlle sjefen for nettstedet infowars, Alex Jones, er en av Donald Trumps sentrale støttespillere. Her deltar han på republikanernes landsmøte i Cleveland i sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På sin avskjedsturne i Europa tar Barack Obama et overraskende pessimistisk oppgjør med spredningen av falske nyheter. Fake news. Han mener løgner, konspirasjonsteorier og propaganda i sosiale medier er et sykdomstegn og en trussel mot demokratiet. Det bidrar til å undergrave tilliten til samfunnsinstitusjoner og politiske ledere, sår splid og sprer frykt. Han ser at det skjer både i USA og i Europa.

Obama nevnte ikke ondet ved navn på en pressekonferanse med Angela Merkel forleden, men en svært aktiv bidragsyter er i ferd med å innta Det hvite hus. Donald Trump ble ofte tatt i rene løgner i løpet av valgkampen, og han tok ikke fem cent for å gjenta løgner selv etter at de var korrigert, slik som at han hadde vært mot Irak-krigen fra starten.

Men Trump har tatt den politiske løgnen ett skritt lenger enn de fleste demokratisk valgte ledere tillater seg. Han omgir seg med et par av USAs mest beryktede utøvere i sjangeren.

En av de første Trump ringte etter valgseieren for å takke for støtten, var ultrakonservative Alex Jones, den meget kontroversielle sjefen for nettstedet med det passende navnet «infowars», som lever av å spre falske nyheter og konspirasjonsteorier. Jones hevder at myndighetene sto bak både Oklahoma-bombingen og 9/11, og at skolemassakren i Newtown var iscenesatt for å skjerpe våpenlovgivningen. Han har også noen spennende konspirasjonsteorier om Washington og utenomjordiske vesener.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer