LEDER

Trump i det fjerne Europa

Trump på politisk dannelsesreise.

FREKK?: USAs president ville helst stå på første rad da Jens Stoltenberg ga NATO-lederne en omvisning på NATOs nye hovedkvarter. Det gikk hardt utover Montenegros statsminister Dusko Markovic. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Presidenten i USA, Donald Trump, har vært på ei slags politisk dannelsesreise i utlandet, og torsdag kom han til Brussel, dette «rottehølet» som Trump har kalt byen, hvor EU og NATO har sine seter. Dagen før hadde han møtt pave Frans i Vatikanet, et møte som ifølge Trump gjorde et uutslettelig inntrykk på ham. «Fantastisk» og den største «æren i hans liv», mente han etterpå, og kvitret: «Jeg forlater Vatikanet fastere bestemt enn noen gang på å arbeide for FRED i vår verden.»

Om paven klarte å omvende ham til fredsapostel, var de europeiske lederne i Brussel mer i tvil om hva de oppnådde i møtene med Trump.

Trump viste ingen innsikt i virkemåten i EU, og forvirrende nok møtte han to presidenter i sitt første møte, Donald Tusk i EU-rådet og Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen. De var enige om kampen mot terrorisme og krisa i Ukraina; «det virker som vi er på samme linja, sa Tusk, som i EU kalles «den andre Donald». Det er verre med klima-avtalen og frihandel. Og: «Jeg er ikke hundre prosent sikker på om vi har samme syn på Russland», sa Tusk. I et utvidet møte etterpå fikk Trump møte en tredje president, Antonio Tajani i Europaparlamentet, og utenrikssjefen, Federica Mogherini.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer