Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump i det fjerne Europa

Trump på politisk dannelsesreise.

FREKK?: USAs president ville helst stå på første rad da Jens Stoltenberg ga NATO-lederne en omvisning på NATOs nye hovedkvarter. Det gikk hardt utover Montenegros statsminister Dusko Markovic. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten i USA, Donald Trump, har vært på ei slags politisk dannelsesreise i utlandet, og torsdag kom han til Brussel, dette «rottehølet» som Trump har kalt byen, hvor EU og NATO har sine seter. Dagen før hadde han møtt pave Frans i Vatikanet, et møte som ifølge Trump gjorde et uutslettelig inntrykk på ham. «Fantastisk» og den største «æren i hans liv», mente han etterpå, og kvitret: «Jeg forlater Vatikanet fastere bestemt enn noen gang på å arbeide for FRED i vår verden.»

Om paven klarte å omvende ham til fredsapostel, var de europeiske lederne i Brussel mer i tvil om hva de oppnådde i møtene med Trump.

Trump viste ingen innsikt i virkemåten i EU, og forvirrende nok møtte han to presidenter i sitt første møte, Donald Tusk i EU-rådet og Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen. De var enige om kampen mot terrorisme og krisa i Ukraina; «det virker som vi er på samme linja, sa Tusk, som i EU kalles «den andre Donald». Det er verre med klima-avtalen og frihandel. Og: «Jeg er ikke hundre prosent sikker på om vi har samme syn på Russland», sa Tusk. I et utvidet møte etterpå fikk Trump møte en tredje president, Antonio Tajani i Europaparlamentet, og utenrikssjefen, Federica Mogherini.

I møtet med Tusk og Juncker skal Trump ha fortsatt å klage på tyskerne for deres salg av biler i USA, har det lekket ut. Etter å før ha hyllet britenes utmelding av EU, skal han nå være bekymret for om dette vil ramme arbeidsplasser i USA. Det var alt i alt spent stemning i møtene i EU.

I det nye hovedkvarteret til NATO var det også spent. Generalsekretær Jens Stoltenberg måtte glatte over og nærmest tale på Trumps vegne der Trump tidde. Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland avduket et monument med en del av Berlin-muren. «For å finne overbevisende svar for framtida er det godt å vite hva vi har oppnådd i fortida», sa hun. Da Trump avduket et stykke fra ruinene fra tvillingtårnene i New York, et angrep som for første gang utløste Artikkel 5 om «en for alle, alle for en», ville han ikke med klare ord garantere for solidaritet fra USA, noe alle hadde håpt. Men han lovte å «aldri forsake de vennene som sto ved vår side».

I stedet kom en kraftig skjennepreken fra Trump til europeerne for å ikke betale for sitt eget forsvar. 23 av de 28 medlemslandene betaler ikke det de har lovt, og de «skylder store pengesummer» fra tidligere, tordnet han mens europeerne så litt usikre på hverandre. Dette er kjente klager som to tidligere presidenter i USA har framført. Nå blir det årlig gjennomgang av forsvarsbudsjettene.

Da «familiebildet» skulle tas, skjøv Trump Montenegros president, Dusko Marcovic, til side for å komme fremst, i stedet for å ønske det nye medlemmet velkommen.

Verden viser seg nok ikke så enkel som Trump trodde. Europeerne lar seg neppe skyves til side.

Hele Norges coronakart