IKKE FORNØYD: Statsminister Benjamin Netanyahu var ikke fornøyd med EU-lederne under sitt møte med Federica Mogherini tirsdag. Her er Netanyahu sammen med USAs president Donald Trump i mai i år, da han besøkte Israel. Foto: AP/NTB Scanpix
IKKE FORNØYD: Statsminister Benjamin Netanyahu var ikke fornøyd med EU-lederne under sitt møte med Federica Mogherini tirsdag. Her er Netanyahu sammen med USAs president Donald Trump i mai i år, da han besøkte Israel. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Benjamin Netanyahu

Trump-kompis Netanyahu er like frekk som flatlusa

Donald Trumps panegyriske støtte til Benjamin Netanyahu og anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad har gjort den israelske statsministeren enda mer arrogant og skamløs enn tidligere.

Kommentar

DET LYSTE STOLTHET og vinnerlykke av Benjamin Netanyahu da han forrige onsdag kommenterte president Trumps tale i Det hvite hus, der han som verdens første ikke-israelske statsleder anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. I en video publisert på sosiale medier takket Netanyahu «min venn presidenten» og slo uten blygsel fast at avgjørelsen ble omfavnet av alle israelere, vel vitende om at mange av dem ser Trumps alenegang som spikeren i kista for fredsprosessen med palestinerne.

Mandag var Netanyahu på et planlagt besøk til Frankrike, der han overfor en mildt sagt skeptisk fransk president slo fast at «Paris er Frankrikes hovedstad, Jerusalem er Israels». Tirsdag satte Netanyahu kursen mot EU-hovedkvarteret i Brussel, der han sørget for å komme inn bakveien. EUs utenrikssjef Federica Mogherini visste ingenting om at Netanyahu ville besøke Brussel før hun fikk vite at Litauen, en av Israels sterkeste støttespillere i unionen, hadde invitert ham. Flere EU-land reagerte sterkt på denne ikke-protokollære måten å komme på besøk på.

MEN MOGHERINI var en høflig vert og tok imot Netanyahu med kyss, klapp og klem. Etter møtet mellom de to tok Netanyahu ordet foran de frammøtte pressefolkene og kunne fortelle at han nå regnet med at EU også kom til å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Det visste selvfølgelig statsministeren at ikke ville skje, noe Mogherini også slo fast i sin redegjørelse. Men Netanyahu var sint. Etter hjemkomsten til Israel kalte han EU-lederne for «hyklere».

-Jeg hørte stemmer som fordømte Trump, men ikke beskytningene mot Israel, sa statsministeren som henviste til at palestinere i Gaza hadde skutt mot israelsk område med raketter. Bare noen timer tidligere hadde Federica Mogherini fordømt alle angrep mot jøder, både i Israel og i Europa.

Benjamin Netanyahu har alltid vært kjent for å være storkjeftet og ytterliggående i sin politikk. I august i fjor hadde han et møte (det ble en fire timer lang enetale) med lederavdelingen i avisa Haaretz, der kommentator Gideon Levy brukte storslegga mot statsministeren etterpå:

-Han har tendenser til stormannsgalskap og narsissisme. Han er arrogant, skrytende og full av motsetninger, skrev Levy og la til:

-Netanyahu foreleste, prekte, kom med krav og overmannet oss. Han viste videoer, lysbilder, kart og tabeller.

SEANSEN MINNER MEG om en jeg sjøl var med på da Netanyahu som utenriksminister holdt et foredrag på Norsk utenrikspolitisk institutt på 1990-tallet. Overfor journalister og kremen av norske forskere og diplomater dro han fram et kart som viste lille Israel omgitt av sine store og mektige arabiske naboer. Som om vi ikke hadde sett dette kartet før! Flere av oss var etterpå svært så irriterte over å ha blitt behandlet som en flokk skoleunger.

Donald Trump ser ut til å ha frambrakt det verste i Netanyahu. Det er neppe noen grunn til å se fram til fortsettelsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.