HARMEST MOON:  Neil Young på Norwegian Wood 2009. Young er nå harm på Donald Trump som brukte en artistens mest kjente låter i forbindelse med at Trump proklamerte han stiller som presidentkandidat.
HARMEST MOON: Neil Young på Norwegian Wood 2009. Young er nå harm på Donald Trump som brukte en artistens mest kjente låter i forbindelse med at Trump proklamerte han stiller som presidentkandidat.Vis mer

Trump-kortet til Young

Donald Trump har trampet i Youngs pumpeorgel.

Kommentar

Trump er milliardæren som denne uka proklamerte han stiller som presidentkandidat for republikanerne. Rikmannen med hentesveisen, den som i god prærievind strekker seg over minst 49 amerikanske stater, er klar til å kjøpe seg et steg nærmere Det hvite hus. Så langt, så godt for det amerikanske demokratiet.

Trump er født i 1946, den kanadiske rockeren Neil Young i 1945. Trump er fan av Youngs musikk og derfor smelte han til og brukte Youngs klassiske hymne, «Keep on Rockin in the Free World», til å sette den rette stemningen i New York.

Hey, hey: Dette misliker Young sterkt. På artistens Facebook-side i går forklarte han litt om bakgrunnen for harmen. Young sier han ikke ble spurt og at han lager tekst og musikk for folk flest, men ikke for de styrtrike som forsyner seg grådig fra fellesskapets bord.

Musikeren er en hardnakket aktivist for den amerikanske urbefolkningens land og rettigheter. Kanadieren har lang fartstid som en liberal tenker med et sterkt engasjement mot utvinning av oljesand, og Young har i en årrekke vært et musikalsk anker, sammen med Willie Nelson, med Farm Aid-konserten for amerikanske bønder.

Han er også en av de få artistene som under konserter proklamerer Moder Jord-budskapet i tekster og riff bærende T-skjorta «Earth». Prisverdig, men låtene er dessverre ofte av noe semmer kvalitet, men rock on, Neil. Du som støtter sosialisten Bernie Sanders, men som ikke har stemmerett i USA.

Amerikanske nettsteder har etter Youngs utspill flommet over med opplysninger om andre presidentkandidater som har tatt seg til rette og brukt musikk av kjente artister - uten tillatelse. Ronald Reagan lot seg friste til å benytte Springsteens «Born in the USA» før han ble innsatt som president for andre gang i 1985. Reagans medhjelpere hadde nok mistolket Springsteens budskap en smule.

I 2008 ble det også baluba. Sarah Palin entret scenen, under republikanernes konvent, til de suggerende tonene fta gruppa Hearts «Barracuda». Uten lov, og samtidig uvitende om at teksten handler om det stikk motsatt av hva Palin står for (humre).

Samme år som Palin fikk også Barack Obama-leiren beskjed om ikke å bruke soullegenden Sam Moores «Hold On». Cindy Lauper var også misfornøyd da demokratene i 2012 spilte hennes «True Colors» i et angrep rettet mot republikaneren Mitt Romney.

Her i nasjon hardingfele, angst og rømmegrøt er i nyere tid den mest kjente partisangeren, Åge Aleksandersen, og da for Arbeiderpartiet. Men, Åge blir spurt og han stiller også opp.

Nå ser noen fram til kommunevalget når Siv Jensen og hennes mannskap kanskje vil samles rundt Hans Rotmos« Vårres jul».

Og: KrF med tekstlinja Allah og Herregud (DumDum Boys).

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.