Trump: Langer ut mot «rasistiske» Hollywood

President Donald Trump skjelte ut Hollywood. Så stoppet Universal lanseringen av kontroversiell film.

LANGER UT: USAs president Donald Trump fyrer løs mot Hollywood. Her er han avbildet under et valgkamp-arrangement i Ohio den 1. august. Foto: Reuters / NTB scanpix
LANGER UT: USAs president Donald Trump fyrer løs mot Hollywood. Her er han avbildet under et valgkamp-arrangement i Ohio den 1. august. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

President Donald Trump har kommet med et nytt angrep på underholdningsindustrien, ifølge The Guardian.

Under en pressekonferanse fredag sa han følgende om filmindustrien:

- Hollywood - jeg kaller dem ikke eliten fordi jeg mener at de ofte går etter eliten - men Hollywood er virkelig forferdelig, sa Trump og fortsatte:

- Hollywood er rasistisk. Det de gjør med de filmene de kommer med, er veldig farlig for landet vårt. Hollywood gjør stor skade på landet vårt.

Den amerikanske presidenten fortalte ikke da hva han siktet til. Men alt tyder på at uttalelsene kom i forbindelse med den kontroversielle filmen «The Hunt».

Liberale jakter Trump-tilhengere

Den satiriske filmen handler om en gruppe amerikanere som jakter på en annen gruppe amerikanere på hver sin side av de politiske skillelinjene, skriver The Hollywood Reporter.

Den svært voldelige filmen viser hvordan «elite-liberale» jakter på mennesker som de kaller «deplorables», eller «forkastelige» på norsk.

«Deplorables» er ofte blitt brukt som et navn på Trump-tilhengere, etter en kommentar av Hillary Clinton, ifølge Urban Dictionary.

Skuespillerne Betty Gilpin og Hilary Swank er to av stjernene i filmen, som regisseres av Jason Blum.

Annonsene for filmen ble stoppet av filmselskapet Universal forrige uke, fortalte Hollywood Reporter.

Det skjedde i kjølvannet av tre tragedier: Masseskytingen i El Paso i Texas, der 34 mennesker døde, og i masseskytingen i Ohio, der ni mennesker ble drept, og i Gilroy i California der fire mennesker døde, inkludert drapsmannen.

- For å være sensitive overfor den oppmerksomheten landets siste skyteepisoder har fått, har Universal Pictures og skaperne av «The Hunt» midlertidig satt markedsføringen på pause, sa Universal i en pressemelding, ifølge Variety.

Noen timer seinere på fredag, fulgte Trump opp de første kommentarene sine, denne gangen på Twitter.

Stoppet lanseringen

- Liberale Hollywood er rasistisk på det høyeste nivået, og med stort sinne og hat! De liker å kalle seg selv «elite», men de er ikke elite. Faktisk er det ofte de menneskene som de er så sterkt imot, som er elite. Filmen som kommer ut er laget for å hisse opp og skape kaos. De skaper sin egen vold, og så skylder de på andre. De er de sanne rasistene og veldig ille for landet vårt, skrev Trump.

Mindre enn 24 timer etter Trumps Twitter-kommentarer, gikk filmselskapet Universal et skritt lenger og stoppet planene for lanseringen av filmen, skriver Time Magazine.

- Etter nøye overveielse har vi valgt å avlyse våre planer om å lansere filmen. Vi står bak filmskaperne våre og vil fortsette å distribuere filmer i samarbeid med modige og visjonære filmskapere, som de som er assosiert med denne satiriske sosiale thrilleren, men vi forstår at nå er det ikke den rette tiden å lansere denne filmen, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Universal har ikke meddelt om selskapet vil stoppe filmen for godt, eller om det bare er midlertidig, ifølge Variety.

- Ingen har sett filmen

Selv vil ikke stjerna Hilary Swank diskutere filmen ennå, skriver Variety. Hun sa dette om den under Locarno Film Festival lørdag:

HOVEDROLLE: Skuespiller Hilary Swank, her under Locarno Film Festival. Foto: Splash News / NTB scanpix
HOVEDROLLE: Skuespiller Hilary Swank, her under Locarno Film Festival. Foto: Splash News / NTB scanpix Vis mer

- Ingen har sett filmen. Du kan ikke ha en samtale om en film uten å forstå hva den handler om, sa Swank, som tidligere har blitt tildelt to Oscar-statuer.

Hun sa at det er «viktig å feire forskjellene våre» og at presidentens splittende politikk ikke har endret hennes ambisjon om å lage viktige fortellinger.

- Mitt ønske om å fortelle historier har alltid vært det samme, uansett hvem som er president, sa Swank.