Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny dommer til Supreme Court

Trump leverer til sine konservative støttespillere

Kandidatene hentet fra håndplukket liste.

YNDLING: Donald Trumps nye kandidat til høyesterett, Brett Kavanaugh, er konservative republikaneres yndling og får demokratene til å se rødt. Her med familien da Trump lanserte hans kandidatur i Det hvite hus mandag. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
YNDLING: Donald Trumps nye kandidat til høyesterett, Brett Kavanaugh, er konservative republikaneres yndling og får demokratene til å se rødt. Her med familien da Trump lanserte hans kandidatur i Det hvite hus mandag. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB Vis mer
Kommentar

I en valgundersøkelse på valgnatta i 2016 svarte et flertall av Donald Trumps velgere at utnevnelsen av konservative dommere til høyesterett var den viktigste saken for dem. Tidligere i valgkampen hadde Trump lansert en liste over kandidater som åpenbart falt i velgernes smak.

Om ikke annet, er Donald Trump til de grader i ferd med å innfri velgernes krav på dette området. Lykkes han med sin andre utnevnelse til den mektigste ikke-valgbare posisjonen i USA, har han sørget for å dreie amerikansk høyesterett enda et hakk til høyre og har trolig sikret et solid konservativt flertall i lang tid framover.

Det kan få konsekvenser for abortlovgivningen, men også for immigrasjon, våpenkontroll, offentlig helsetilbud og arbeidsmiljølover, bare for å nevne noen viktige samfunnsområder hvor den øverste domstolen kan spille en avgjørende rolle.

Kort etter at han ble valgt til president, utnevnte Donald Trump sin første høyesterettsdommer. Neil Gorsuch var det perfekte valg, mente mange, også blant Gorsuchs meningsmotstandere. Konservativ, ja, men ikke for ekstrem; først og fremst tro mot grunnloven og ingen åpenbar trussel for Roe vs Wade.

Det kan ha vært det smarteste han har gjort som president, skrev jeg i en kommentar til utnevnelsen, og spådde at det kunne berolige dommeren på vippen, Anthony Kennedy, tilstrekkelig til å pensjonere seg.

Det er Kennedy som nå skal erstattes, men det ser ut til at Trumps andre kandidat kan få større problemer med å bli godkjent. Brett Kavanaugh (53) har en imponerende merittliste, men får demokratene til å se rødt. Han er sant nok republikanernes yndlingsjurist, har jobbet for president George W. Bush og var rådgiver for Ken Starr, spesialetterforskeren som jobbet utrettelig for å få Bill Clinton stilt for riksrett.

Den gangen mente Kavanaugh at Clinton kunne bli felt for å ha løyet til sine medarbeidere og det amerikanske folk i Monica Lewinsky-saken. Hvis han fortsatt legger lista der, er det ikke sikkert Trump kommer seg over.

Selv om det alltid er mest oppmerksomhet rundt kandidatenes syn på Roe vs Wade, er det en rekke andre «politiske» spørsmål de måles på. Kavanaugh er restriktiv i abortspørsmål, men har dømt til fordel for Affordable Care Act (Obamacare). I likhet med Gorsuch er han kjent for å støtte «big business», og han har vært mot nye våpenlover.

Abortmotstand er likevel det som kan stoppe ham. Flere republikanske senatorer har sagt de ikke vil godkjenne en abortmotstander som vil snu om på Roe vs Wade.

Trump har hentet begge sine kandidater fra lista han lanserte i valgkampen. Men kandidatene er ikke hans egne valg. De ble utpekt av konservative organisasjoner som The Federalist Society og The Heritage Foundation. Det illustrerer igjen at Trumps presidentskap leverer på viktige områder for konservative republikanere. Da er det enklere å svelge resten av pakka.