KOMMENTARER

Midtøsten etter valgseieren:

Trump med Putin og Netanyahu på vennelista

Mye kan skje i Midtøsten før Donald Trump flytter inn i Det hvite hus 20. januar.

TRUMP OG PUTIN: Trump kan samarbeide mer med Russland for «å knuse IS». Å sende IS på historiens skraphaug har vært et av de få utenrikspolitiske målene Donald Trump har satt seg, skal vi tro hva han har sagt under valgkampen. Foto: AP /Alexander Zemlianichenko
TRUMP OG PUTIN: Trump kan samarbeide mer med Russland for «å knuse IS». Å sende IS på historiens skraphaug har vært et av de få utenrikspolitiske målene Donald Trump har satt seg, skal vi tro hva han har sagt under valgkampen. Foto: AP /Alexander Zemlianichenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mens Donald Trump holdt sin seierstale i dag morges norsk tid, var amerikanske fly på vingene over Mosul i Irak for å kaste den såkalte islamske stat, IS, ut av byen. Samtidig fortsatte USAs allierte i Syria sitt forsøk på å innta den strategisk viktige IS-byen Raqqa.

President Barack Obama satte inn sin storoffensiv i Irak under innspurten av den amerikanske valgkampen, men den innledende framgangen på slagmarken ble overskygget av Hillary Clintons private e-postkonto. Hadde Clinton vunnet presidentvalget, kunne Obama lagt opp sin Irak- og Syria-strategi i samråd med sin partifelle. Nå vet han ikke hva Donald Trump vil.

Muligens vet heller ikke USAs neste president sjøl hva han skal gjøre med det amerikanske nærværet på slagmarkene i Irak og Syria.

Det han har sagt er at han ønsker et nærmere samarbeid med Russland i Syria og at han dermed også vil ha et mer forsonlig forhold til Syrias diktator Bashar Assad. Det vil bety at USAs syriske allierte går en usikker framtid i møte. Men uansett hva Trump måtte ønske, har han også sine vestlige allierte i NATO å ta hensyn til. Han kan ikke velge Putin foran Angela Merkel, Theresa May og François Hollande.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer