DEMONSTRASJON: På onsdag var det demonstrasjon i New York mot Trumps lovforslag. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: På onsdag var det demonstrasjon i New York mot Trumps lovforslag. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Trump og LHBT:

Trump ofrer transpersoners rettigheter i et politisk spill

Det mange fryktet i valgkampen, skjer nå.

Kommentar
Skjermdump fra Donald Trump sin Twitter-profil.
Skjermdump fra Donald Trump sin Twitter-profil. Vis mer

For ett år siden twitret Trump at han ville være en sterk forsvarer av LHBT-samfunnet og hevdet han ville gjøre det bedre enn Clinton. Det viser seg at dette ikke var helt sant. I 2015 evaluerte forsvarsdepartementet politikken rundt transpersoner i militæret, og kunngjorde at forbudet mot tjenestegjøring ville bli fjernet. I juni i år ble forbudet opphevet. Det var ikke lenger lov å nekte noen å tjenestegjøre på grunn av deres kjønnsidentitet.

På onsdag, annonserte Donald Trump, via Twitter, at forbudet skal innføres igjen. Militærledere som nekter å implementere loven kan bli tvunget til å gå av. Da Obama var president ble rettighetene til LHBT-personer stadig forbedret. Blant annet ble det lov for likekjønnede å gifte seg, og forbudet mot at homofile åpent kan tjenestegjøre i militæret ble opphevet. Med Trump blir fremskrittene ett etter ett trukket tilbake. For noen måneder siden reverserte han Obama-administrasjonens lov som tillot studenter som er transpersoner å benytte seg av det toalettet de ønsker. Det mange fryktet i valgkampen, skjer nå. Vi ser den samme trenden med kvinnerettighetene. Med Trump som president blir det vanskeligere å være minoritet i USA.

Konservative krefter i Det republikanske partiet har presset på for å få Trump til å nekte forsvarsdepartementet å betale for kjønnsskifte-operasjoner. Trump har ikke bare forbudt dette, men også at transpersoner får tjenestegjøre. Den offisielle begrunnelsen som blir gitt er at militæret blir belastet med «enorme medisinske kostnader» og «forstyrrelser» dersom det tillates at transpersoner kan tjenestegjøre. Men dette har blitt heftig tilbakevist. Det empiriske grunnlaget viser at å tillate transpersoner å tjenestegjøre medfører minimale kostnader.

Men det kan tenkes at faktamaterialet ikke spiller så stor rolle for Trump, fordi den egentlige grunnen er en annen. Dette handler sannsynligvis om å vise fingeren til demokratene, «elitene» og politisk korrekthet. Det handler om å blidgjøre Trumps kjernevelgere i rustbelte-statene som Ohio, Michigan og Wisconsin.Trump virker også klar til å gå enda lenger. Han har for eksempel uttalt at han vil støtte The First Amendment Defence Act, som åpner opp for lovlig diskriminering mot LHBT-personer av religiøse årsaker.

Det har vært hovedregelen å være sent ute med minoritetsrettigheter i USA. Loven «don’t ask, don’t tell» var offisiell politikk i USA fra 1993 til 2011 og var svært omstridt, med god grunn. Loven forbød folk som «demonstrerte en tilbøyelighet for å engasjere seg i homoseksuelle handlinger» fra å tjene i USAs væpnede styrker.

Dette var begrunnet med at deres tilstedeværelse ville skape en uakseptabelt høy risiko med tanke på forsvarets moral, orden og disiplin. Loven forbød homofile og bifile fra å avsløre sin seksuelle orientering og fra å snakke om homofile forhold mens de var i militæret. Man kan bare tenke seg hvilken psykisk belastning det må være å konstant skjule hvem man er for omverdenen.

Da «don’t ask, don’t tell»-loven fortsatt var aktiv var det fortsatt homofile og bifile personer i militæret. Under trans-loven har det fortsatt vært transpersoner i militæret. Men forbudet har gjort at de har måttet gjemme seg, noe som til tider har ført til elendige forhold for dem.

Det er uklart hva som vil skje med de flere tusen transpersonene som allerede er i militæret. Trump har angivelig tatt denne avgjørelsen uten å informere militæret og deler av sin eget stab. Må de som allerede er ute på militære oppdrag avslutte dette med en gang? Vil de bli sparket? Det som er sikkert er at er en slik kunngjøring vil føre til mer skamfølelse og stigmatisering for transpersoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.