DEBATT

Debatt: Liberalismen

Trump og høyrepopulistene er liberalismens lausunger

Liberalismens herjinger har gitt oss Donald Trump og Marine Le Pen.

«POOPIES»: Keramikkfigurer som forestiller USAs president Donald Trump og lederen av Nasjonal front i Frankrike, Marine Le Pen, kan fås kjøpt i butikker i Frankrike. Liberalismen har gitt oss mer ulikhet, mindre fellesskap og mindre demokrati, mener artikkelforfatterne. Foto: Raymond Roig / AFP / NTB Scanpix
«POOPIES»: Keramikkfigurer som forestiller USAs president Donald Trump og lederen av Nasjonal front i Frankrike, Marine Le Pen, kan fås kjøpt i butikker i Frankrike. Liberalismen har gitt oss mer ulikhet, mindre fellesskap og mindre demokrati, mener artikkelforfatterne. Foto: Raymond Roig / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Autoritære høyrekrefter seiler i medvind. USAs president heter Donald Trump. I september ble et parti fra ytre høyre for første gang siden krigen valgt inn i den tyske Riksdagen.

I denne situasjonen blir vi fortalt at det eneste rette er å slå ring om liberale prinsipper. Sosialdemokrater og sosialister, konservative og kristendemokrater – alle bes nå legge sine gamle kjepphester til side og slutte rekkene i et forsvar for det liberalistiske status quo. Men er mer liberalisme riktig medisin mot høyrepopulismen?

De fire siste tiårene har vært en ny gullalder for liberalismen. Den har gitt oss mer marked og mindre demokrati, lavere skatt og økte ulikheter, svakere fagforeninger og rikere eiere.

Et kjennetegn på den liberalistiske vendingen har vært at de folkevalgte har abdisert til fordel for markedet.

Økonomiske spørsmål flyttes ut av politikken, som i stedet blir gjenstand for kulturkriger og verdikamper. Demokratiske prosesser diskrediteres, fordi skiftende regjeringer blir stilt avmektige overfor den globale markedsøkonomiens «realiteter». Godt finansierte nyliberalistiske miljøer, som norske Civita, arbeider målrettet for denne politikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer