Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Toppmøtet mellom Trump og Kim

Trump og Kim-enes DNA

Eplet faller ikke langt fra stammen. Så da Kim Jong-un kom til Vietnam, for sitt andre møte med Trump, så kom han i tog, skriver Morten Strand.

KIM I VIETNAM: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un kom til Vietnam tirsdag. Han møter Donald Trump onsdag og torsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KIM I VIETNAM: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un kom til Vietnam tirsdag. Han møter Donald Trump onsdag og torsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge Kim reiser altså med tog, akkurat som sin diktator-far og bestefar. Og det er grunn til å frykte at også på andre måter enn hengivenhet til en transport som tar hensyn til miljøet, så vil onsdagens og torsdagens møte mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un, og USAs president Donald Trump, vise at Kim er snytt ut av nesa på sin far og bestefar. Den unge Kim har kimmenes DNA. Derfor tyder alt på at han vil gi lite i Vietnam. Og det lille han eventuelt vil gi, vil han prøve å jukse og bedra med, slik han gjorde da det ble kjent at han fortsatte å produsere kjernefysisk bombemateriale etter Kims og Trumps første toppmøte i Singapore i juni i fjor. For sånn er kimmenes DNA.

HANOI: For andre gang skal diktatoren Kim Jong-un og Donald Trump møtes. Denne gangen i Hanoi i Vietnam. Men kritikere frykter et møte uten det alt for store å vise til. Reporter: Nicolai Delebekk / Video: Nicolai Delebekk/NTB/Scanpix Vis mer

Så hvorfor drar Donald Trump til Vietnam for å møte Kim? Nå er det som kjent ikke så lett å forutsi tankene-sprangene til USAs 45. president. Men en kvalifisert spekulasjon er at han vil stikke av i denne politiske helvetesuka på hjemmebane i Washington D. C.

HANOI: Trump forteller om hvorfor han er glad for at toppmøtet er i Vietnam. Video: CNN Vis mer

For onsdag skal Trumps tidligere advokat Michael Cohen, mannen som tidligere sa så kjepphøyt at han «ville ta ei kule» for Trump, vitne i Kongressen om de såkalte hysjpengene til pornoskuespillerinnen med kunstnernavnet Stormy Daniels under valgkampen i 2016. Og det er ventet at spesialetterforsker Robert Mueller i slutten av uka legger fram resultatene av sin Russland-etterforsking, om Trumps team og det angivelige samarbeidet med russisk etterretning, for å vinne presidentvalget i 2016.

Så Trump har all grunn til å stikke av, og Kim har all grunn til å reise, til Vietnam. Og hva skal de gjøre der, annet enn å bade i lyset fra alle kameraene? Forventningene er skrudd bevisst og påfallende lavt foran møtet. I forrige uke mente Trump at det «ikke hastet» med at Kim kvittet seg med sine kjernefysiske våpen.

Retorikken er dramatisk endret fra da Trump for snart to år siden truet med kjernefysisk angrep mot Nord-Korea med å si at han snart ikke hadde andre valg enn å la det regne «ild og vrede» over Kim og hans land. Etter toppmøtet i Singapore i juni sa Trump at han og Kim var enige om en fullstendig atomnedrustning av Nord Korea. Nå viste det seg ganske raskt at det var upresist, for ikke å si fullstendig galt. Og nå haster det altså ikke i de hele tatt med å nå målet for Trumps politikk i Nord-Korea, å bli kvitt de kjernefysiske våpnene, og rakettene som kan frakte dem.

Og det er kanskje like greit? I forrige uke sa Trumps egen direktør for USAs nasjonale etterretning, Dan Coats, det de fleste tar for gitt, nemlig at Kim ikke er villig til å gi slipp på sine atomvåpen i det hele tatt. Også Coats - Trumps mann - mener at Kim vurderer atomvåpnene som «avgjørende for regimets overlevelse». Og med så mange fiender som Kim har, så ville han være veldig tjukk i hue hvis han skulle gi fra seg sin ultimate livsforsikring. Så tjukk i hue er det ingen som tror at Kim er. Bortsett fra - muligens fortsatt - USAs 45. president. Sikkerheten atomvåpnene gir Kim og regimet, og muligheten til fortsatt utpressing av sine naboer, er en annen del av kimmenes DNA.

Så hva har vi så i vente? ifølge The New York Times så mener sørkoreanske regjeringskilder at det er mulig at Trump og Kim kan bli enige om en deklarasjon om Korea-krigens avslutning. Helt siden krigshandlingene stanset i 1953 har det bare vært en våpenhvileavtale som har vært de skjøre legale rammene for å holde partene fra hverandre på verdens mest militariserte grense, mellom Nord- og Sør-Korea.

Hvis en slik endelig fredsavtale skulle bli resultatet av denne ukas møte i Vietnam, så vil det være et slags politisk gjennombrudd. Det vil være en avtale som både Trump og Kim vil kunne selge som en triumf, og dermed på en måte legitimere all hypen og levenet rundt deres andre toppmøte.

Men ellers vil det etter alt å dømme være lite å hente i forhold til de forventningene om en kjernefysisk rensing av den koreanske halvøya, slik Trump har lovet verden. Kim har selvsagt avstått fra å gjennomføre flere kjernefysiske prøvesprengninger, og å sende ut flere provoserende raketter. Og han har sprengt inngangen til fjellet der de kjernefysiske prøvesprengningene har funnet sted. Men ut over det så er det ingen substans i Trumps løfter fra juni i fjor. Nord-Korea vil ikke kvitte seg med et eneste atom før USA viser at de vil lette på sanksjonene.

Der er vi i substans. Men så er det neppe substans denne ukas toppmøte vil handle om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!