KOMMENTARER

Trump og Putin er på
kollisjonskurs i Palestina-spørsmålet

Donald Trump er Israels ihuga støttespiller, Vladimir Putin satser på palestinerne. Her kan det bli konflikt mellom to kompiser.

KOLLISJONSKURS: Trump og Putin vil stange mot hverandre i Israel/Palestina-konflikten. / AFP PHOTO / DON EMMERT AND Natalia KOLESNIKOVA
KOLLISJONSKURS: Trump og Putin vil stange mot hverandre i Israel/Palestina-konflikten. / AFP PHOTO / DON EMMERT AND Natalia KOLESNIKOVA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

America first, Israel next. Dette er budskapet fra USAs nyinnsatte president. Nå er han og hans «Israel-hær», bestående av generaler, milliardærer og andre forretningsmenn klare til å sende verbale granater mot alle Israels kritikere.

- Dere må stå sammen for å nå målet om en palestinsk stat, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i begynnelsen av forrige uke da palestinske politiske ledere, samlet i Moskva, ble enige om å danne en samlingsregjering.

NÅ ER DET slett ikke sikkert at palestinerne klarer å danne en felles regjering der både Fatah, Hamas og andre grupper er med. Forsøkene har strandet tidligere, men da med lunkne araberstater som initiativtakere. Denne gangen vil trolig palestinerne strekke seg lenger i bestrebelsene om en slags enighet – fordi Trump truer med å knuse alt håp om en tostatsløsning. Palestinernes president Mahmoud Abbas har da også bedt president Vladimir Putin om hjelp til å stanse eiendomsmogulens plan om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

ISRAELS STATSMINISTER Benjamin Netanyahu hadde trolig en av sine beste politiske dager under regjeringskonferansen søndag, den første i det mange israelere håper skal bli «den nye tid», med betingelsesløs amerikansk støtte til alt den jødiske staten foretar seg. Under regjeringskonferansen sa Netanyahu at han er villig til å gi palestinerne en «stat minus». Dette minuset betyr trolig både mindre palestinsk territorium og ingen reell stat. Det er lett å minnes israelske tilbud fra 1970- og 1980-tallet som gikk ut på å gi palestinerne indre sjølstyre og ikke noe mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer