Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dinesh D'Souza benådet:

Trump opphevet «hevn fra Obama»: - Hva er det han gjør?

- Han sa: «You were screwed», sier D'Souza om telefonsamtalen med president Trump.

BENÅDET: Torsdag morgen varslet USAs president Donald Trump at han vil benåde Dinesh D'Souza, som ble dømt for å bryte lovene for kampanjefinansiering i 2012. D'Souza har blant annet laget dokumentaren «2016: Obama's America», og sier han tror straffeforfølgelsen var hevn fra Obama. Foto: NTB scanpix
BENÅDET: Torsdag morgen varslet USAs president Donald Trump at han vil benåde Dinesh D'Souza, som ble dømt for å bryte lovene for kampanjefinansiering i 2012. D'Souza har blant annet laget dokumentaren «2016: Obama's America», og sier han tror straffeforfølgelsen var hevn fra Obama. Foto: NTB scanpix Vis mer

Torsdag morgen postet USAs president Donald Trump en melding på Twitter der han skriver: «Vi vil gi en full benådning til Dinesh D'Souza i dag. Han ble behandlet dårlig av våre myndigheter».

- Han sa jeg var en stor stemme for Amerika. Og så sa han: «You were screwed», sier Dinesh D'Souza til The Hollywood Reporter om telefonsamtalen med president Donald Trump.

Dinesh D'Souza er en konservativ filmskaper og forfatter som ble dømt for å bryte lovene for kampanjefinansiering i 2012, og i 2014 dømt til fem års prøvetid etter å ha innrømt å ha gitt ulovlige finansielle bidrag til en kandidat som stilte til valg for å bli senator.

Han fortsetter å referere til telefonsamtalen med Trump:

- Han sa: «Disse menneskene gikk etter deg på grunn av en rein teknikalitet. Jeg skal rydde opp i det, og rydde opp i rullebladet ditt sånn at du kan bli en enda mer synlig stemme for landet enn det du er nå».

Kaller rettssaken en bløff

Dinesh D'Souzas lovbrudd dreier seg om to bidrag på 10 000 dollar fra to av D'Souzas bekjente. D'Souza vedga i retten at han hadde gitt pengene til kandidaten Wendy Long, som også var D'Souzas venn. Summen er høyere enn hva som er tillatt for enkeltpersoner.

D'Souza satt åtte måneder i fengsel og måtte betale 30 000 dollar i bot. Det mener han ifølge Hollywood Reporter er en urimelig straff i forhold til lovbruddet.

Han hevder også at han ble presset til å tilstå, som eneste måte å unngå en enda høyere straff - og kaller hele rettssaken en bløff, og et spill for galleriet.

Laget kritisk Obama-film

Filmskaperen var nesten ferdig med fem års prøvetid da Trump bestemte seg for å benåde ham.

D'Souza har blant annet laget dokumentaren «2016: Obama's America», og han hevder at han ble utsatt for hevn for denne filmen da han ble straffeforfulgt. Han hevder også at Donald Trump er enig med ham i det.

- Han vet det var politisk motivert. Jeg vil ikke legge ord i munnen hans, for jeg husker ikke nøyaktig hva han sa, men han sa: «De gikk etter deg, og de bedro deg». Hvorfor ville de gjøre dette? Åpenbart fordi jeg lagde en film som var kritisk til Obama, sier D'Souza til Hollywood Reporter.

KONTROVERSIELL: President Donald Trump fikk folkemassen til å juble da han snakket om Jay-Z. Video: NTB Scanpix Vis mer

At Dinesh D'Souza nå er blitt benådet, betyr at saken han ble dømt for ikke lenger er på rullebladet hans. Det betyr også at D'Souza ikke lenger har prøvetid.

Han får tilbake retten til å eie våpen, og han vil også få mulighet til å stemme og stille til valg igjen, en mulighet som du mister for en viss periode i mange stater i USA dersom du er straffedømt.

- Et angrep

Jennifer L. Bailey, som er professor i statsvitenskap på NTNU, kaller Donald Trumps handlinger for «et angrep på FBI og det føderale systemet».

- Jeg synes dette er alvorlig. Hva er det egentlig han gjør? Han sender et signal om at han ikke har tro på de føderale myndighetene, og det undergraver hele systemet, sier hun.

Hun viser til at det ikke er første gangen Trump velger å benåde noen som har vært dømt av føderale myndigheter. Trump har også benådet Lewis «Scooter» Libby, som ble dømt for å ha løyet til retten i 2007.

- Det er ikke bare Dinesh D'Souza, men mange andre som er blitt tatt av føderale myndigheter, sier Bailey.

Hun viser blant andre Rod Blagojevich og Martha Stewart, som Trump nylig har sagt at han vurderer å benåde, fordi han mener de er urettferdig behandlet av myndighetene, ifølge CNN.

- Dette angrepet på de føderale myndighetene passer inn i et større mønster der mange store økonomiske bidragsytere som tilhører den politiske høyresida er blitt dømt for brudd på det føderale lovverket, sier Bailey.

- Bryter med alle normer

Hun forklarer at det ikke er uvanlig at en president benytter seg av benådningsmulighetene han har. Det aller mest kjente eksempelet er kanskje at Richard Nixon ble benådet av Gerald Ford.

- Men det som er viktig å påpeke, er at dette er noe presidentene har gjort mens de har vært på vei ut av presidentskapet. Jeg kan ikke huske at noen har brukt makten sin på den måten som Trump har gjort nå, fordi dette er et tydelig signal som kommer veldig tidlig i presidentperiodene hans. Det betyr at det blir brukt som et redskap i et politisk spill, sier hun, og legger til:

- På den måten bryter Trump nå med alle de normer som er bygget opp gjennom mange år om hvordan presidentene bør oppføre seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media