LEDER

Dagbladet mener:

Trump opptrer som en hersker fra eneveldets tid

USA sviker kurderne i Syria og skaper sterk tvil om troverdigheten i stormaktens allianser og lojalitet.

POMPØS: President Donald Trump blir stadig mer eneveldig i tonen når han sender meldinger til verden og det amerikanske folk. FOTO: REUTERS/ Tom Brenner
POMPØS: President Donald Trump blir stadig mer eneveldig i tonen når han sender meldinger til verden og det amerikanske folk. FOTO: REUTERS/ Tom Brenner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De humanitære og politiske forholdene i Midtøsten er aldri så ille at de ikke kan bli enda verre. Mye verre. Akkurat nå foregår et spill om Syria som kan få en kjede av konsekvenser: Tyrkisk invasjon, okkupasjon, svik mot kurderne, oppblomstring av giftplanten IS og dyp mistillit til USA som alliert og støttespiller. På noen få dager har USAs president Trump og Tyrkias president Erdogan satt i gang et farlig spill ingen kjenner konsekvensene av. Begge opptrer som herskere fra en før-demokratisk tid.

Søndag kveld kunngjorde Det hvite hus at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, og la til at «Tyrkia snart ville gå videre med sin planlagte operasjon inne i Nord-Syria». Dette skjedde etter at Erdogan hadde ringt Trump og informert om krigsforberedelsene. Reaksjonene i USA var raske og sterke, også i det republikanske partiet, i Pentagon og i opposisjonen. Trumps utspill ble tolket som grønt lys for Tyrkia til å angripe de kurdiske styrkene i Nord-Syria. Disse styrkene har spilt en hovedrolle i kampen mot terrororganisasjonen IS og har vært alliert med USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer