Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Trump opptrer som en hersker fra eneveldets tid

USA sviker kurderne i Syria og skaper sterk tvil om troverdigheten i stormaktens allianser og lojalitet.

POMPØS: President Donald Trump blir stadig mer eneveldig i tonen når han sender meldinger til verden og det amerikanske folk. FOTO: REUTERS/ Tom Brenner
POMPØS: President Donald Trump blir stadig mer eneveldig i tonen når han sender meldinger til verden og det amerikanske folk. FOTO: REUTERS/ Tom Brenner Vis mer
Meninger

De humanitære og politiske forholdene i Midtøsten er aldri så ille at de ikke kan bli enda verre. Mye verre. Akkurat nå foregår et spill om Syria som kan få en kjede av konsekvenser: Tyrkisk invasjon, okkupasjon, svik mot kurderne, oppblomstring av giftplanten IS og dyp mistillit til USA som alliert og støttespiller. På noen få dager har USAs president Trump og Tyrkias president Erdogan satt i gang et farlig spill ingen kjenner konsekvensene av. Begge opptrer som herskere fra en før-demokratisk tid.

SYRIA: Amerikanske soldater skal ha begynt tilbaketrekningen fra grensa mot Tyrkia Foto: ANHA (HAWAR NEWS) via AP Vis mer

Søndag kveld kunngjorde Det hvite hus at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, og la til at «Tyrkia snart ville gå videre med sin planlagte operasjon inne i Nord-Syria». Dette skjedde etter at Erdogan hadde ringt Trump og informert om krigsforberedelsene. Reaksjonene i USA var raske og sterke, også i det republikanske partiet, i Pentagon og i opposisjonen. Trumps utspill ble tolket som grønt lys for Tyrkia til å angripe de kurdiske styrkene i Nord-Syria. Disse styrkene har spilt en hovedrolle i kampen mot terrororganisasjonen IS og har vært alliert med USA.

På rekordtid ble presidentens tone endret. Trump har ikke råd til å miste støttespillere i en situasjon der han trues av riksrett. Det kom derfor en twittermelding med en språkbruk vi må tilbake til eneveldets tid for å finne maken til. Donald Trump skrev: «Hvis Tyrkia gjør noe som jeg, i min store og uovertrufne visdom, vurderer å være over grensen, vil jeg fullstendig ødelegge og utslette Tyrkias økonomi». Hvor den grensen befinner seg, sa Trump ingenting om.

De kurdiske styrkene i Syria har spilt en hovedrolle i bekjempelsen av IS, og har mistet mer enn 10 000 soldater i kampen mot terror. Nå er Donald Trump lei av hele krigen og har twitret at kurderne har slåss bra, men at de også har mottatt store mengder våpen og penger for å gjøre det. Han ser det som en deal som kan avsluttes. Trump vil ut av «latterlige, uendelige kriger, mange av dem stammekriger, og få hentet våre soldater hjem».

Tyrkia er Nato-medlem, USA er Norges hovedallierte og vi deltar i militærkoalisjonen Operation Inherent Resolve som har sikkerhetsoppgaver i Irak og Syria. I løpet av sine tre år som president har Donald Trump skapt økende usikkerhet om dybden i USAs allianser og styrken i den gjensidige lojaliteten. Nå er det verst for befolkningen i Syria, men effekten vil virke dypere enn det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling