Donald Trump:

Trump-portrett vekker oppsikt

- Det er vanskelig å se på, sier en besøkende på galleriet.

TRUMP-PORTRETT: Fredag denne uka ble portrettet av USAs tidligere president, Donald Trump, avduket ved National Portrait Gallery i Washington DC. Foto: NTB / Jim Watson / AFP
TRUMP-PORTRETT: Fredag denne uka ble portrettet av USAs tidligere president, Donald Trump, avduket ved National Portrait Gallery i Washington DC. Foto: NTB / Jim Watson / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag denne uka ble portrettet av USAs tidligere president, Donald Trump avduket ved National Portrait Gallery i Washington DC.

Portrettene er en tradisjon for presidenter som har gått av, og museet har derfor et portrett av de fleste forhenværende presidentene.

Det er imidlertid flere ting som nå fenger oppmerksomheten ved Trumps portrett, skriver The Guardian.

I KJENT POSITUR: Trump er avbildet sittende ved skrivebordet i Det ovale kontor, med sitt velkjente røde slips. Foto: NTB / Tasos Katopodis / UPI National Portrait Gallery Reopens
I KJENT POSITUR: Trump er avbildet sittende ved skrivebordet i Det ovale kontor, med sitt velkjente røde slips. Foto: NTB / Tasos Katopodis / UPI National Portrait Gallery Reopens Vis mer

Vekker oppsikt

Blant annet har flere bemerket seg at bildet er plassert rett overfor maleriet av John Lewis, en innflytelsesrik kongressrepresentant og en av forgrunnsfigurene i borgerrettskampen på 60-tallet.

Lewis nektet å være med på innvielsen av Donald Trump som president fordi han mente han var ulovlig valgt på grunn av russisk innblanding. Da Trump seinere uttalte seg om «shithole countries», konkluderte Lewis med at Trump rett og slett var rasist.

Portrettet av Donald Trump er tatt av fotografen Pari Dukovic 17. juni 2019 - dagen før Donald Trump annonserte at han ville stille til gjenvalg. Trump er avbildet sittende ved skrivebordet i Det ovale kontor, med sitt velkjente røde slips.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Innrømmet ikke nederlag

Portrettet er ledsaget av en bildetekst som bemerker at Trump ble valgt til president med en «America First»-agenda. Teksten registrerer også hans to riksrettssaker, samt at «coronapandemien ble et sentralt tema» under valgkampanjen hans i 2020.

Videre heter det: «Trump innrømmet ikke [nederlag], og en gjeng av støttespillerne hans, som nektet å akseptere valgresultatene, stormet den amerikanske Capitol-bygningen 6. januar 2021, da kongressen arbeidet for å sertifisere [Joe] Bidens valgseier.»

Helt siden nederlaget i presidentvalget i november i fjor, har daværende president, Donald Trump, fortsatt å komme med den usanne påstanden om at valget ble stjålet fra ham.

6. januar stormet tilhengerne hans Kongressen i et dødelig forsøk på å få omgjort valgresultatet.

- Vanskelig å se på

Galleriet åpnet delvis for besøkende fredag, etter å ha vært stengt i seks måneder som følge av pandemien. Også flere tidligere førstedamer er å se på det kjente galleriet - deriblant Martha Washington og Melania Trump.

MELANIA-PORTRETT: Flere tidligere førstedamer er å se på det kjente galleriet - deriblant Melania Trump. Foto: NTB / Tasos Katopodis / UPI National Portrait Gallery Reopens
MELANIA-PORTRETT: Flere tidligere førstedamer er å se på det kjente galleriet - deriblant Melania Trump. Foto: NTB / Tasos Katopodis / UPI National Portrait Gallery Reopens Vis mer

The Guardian skriver at mange besøkende tok turen til det nyåpnede galleriet, og at portrettet av USAs tidligere president, Donald Trump vekket oppsikt blant flere.

Fran McDonald, professor ved Universitet i Louisville, var lite begeistrert for portrettet, skriver avisa.

- Det er vanskelig å se på. Jeg begynte først å ta et bilde av det, og så bestemte jeg meg for at jeg ikke vil ha det på telefonen min. Jeg er så lettet over at vi ikke trenger å se eller høre ham lenger. Det var et nådeløst angrep på sansene mine å ha ham i en 24-timers nyhetssyklus, sier hun.

Portrettet skal angivelig erstattes av et maleri av Trump ved et seinere tidspunkt - og teamet til den tidligere presidenten vurderer nå potensielle kunstnere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer