Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump-rådgiveren som sendte høyreradikal propaganda

Donald Trump selv er i ferd med å bli stilt for riksrett. Fortsatt får mannen bak noen av de groveste overgrepene i Trumps presidentskap herje uforstyrret videre.

TIPSET: Seniorrådgiver i Det hvite hus, Stephen Miller, sendte høyreradikal propaganda til en redaktør for Breitbart. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
Foto: NTB Scanpix
TIPSET: Seniorrådgiver i Det hvite hus, Stephen Miller, sendte høyreradikal propaganda til en redaktør for Breitbart. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Stephen Miller (34) er Trumps fremste taleskriver og arkitekten bak den amerikanske presidentens forsøk på å en radikal innstramming av USAs innvandringspolitikk. Selv har han ikke lagt skjul på at han ligger langt ute på ytre høyrefløy i politikken. Likevel er det mange som reagerer sterkt avsløringene fra den antirasistiske menneskerettighetsorganisasjon Southern Poverty Law Center (SPLC). De viser hvordan Trumps lojale mann har sittet dypt nedgravd i rasistisk og høyreekstrem propaganda.

De har fått tak i mer enn 900 eposter som Miller sendte til det svært høyrevridde nettstedet Breitbart i 2015 og 2016. Han var på dette tidspunktet rådgiver for daværende senator og seinere Trumps justisminister, Jeff Sessions. I e-postene lener Miller seg på reinspikka høyreekstremisme når han argumenter for en særdeles streng innvandringspolitikk. Mange krever derfor at han må gå av.

RIKSRETT: Aldri før har en amerikansk president blitt fjernet fra makten, og kun to andre er blitt stilt for riksrett. Dette blir prosessen videre for den tidligere realitystjernen, som risikerer å ikke få stilt til gjenvalg. Video: AP/CNN/NTB Scanpix Vis mer

SPLC fikk epostene fra Katie McHugh. Hun var redaktør for Breitbart, før hun fikk sparken i 2017 og beveget seg langt ut i «hvit makt»-kretser. Så snudde hun fullstendig. I dag angrer hun offentlig. I oktober 2015 sendte Miller henne en sak fra nettstedet VDARE. Det er oppkalt etter Virginia Dare, det første engelskfødte barnet i Nord-Amerika, og blir beskrevet som et nasjonalistisk nettsted. De advarer ofte om det de kaller «det hvite folkemordet» - myten om at ikke-hvite aktivt jobber for å ta over gjennom innvandring og blandingsekteskap. I epostutvekslingen spør McHugh om ødeleggelser fra orkanen Patricia i Mexico kan føre til masseinnvandring til USA. «100 prosent. Og de vil få midlertidig opphold alle sammen. Og alle de som er her vil også få midlertidig opphold. Dette bør være helgens STORE sak», svarer Miller med link til VDARE-artikkelen.

McHugh sier at Miller også sendte henne historier fra nettstedet American Renaissance. Det drives av høyreekstremisten Jared Taylor. Da jeg intervjuet ham for Dagbladet i valgkampen i 2016, var han begeistret for Trump. Samtidig beskrev han seg som raserealist, nasjonalist og talsmann for hvites rettigheter.

Da pave Francis uttrykte sin støtte til flyktninger i september 2015, advarte Miller i en epost til McHugh. Han ba henne vise til parallellene mellom pavens uttalelser og den kontroversielle franske romanen «I helgenenes leir». Boka handler om hvordan den hvite rasen og den vestlige siviliasjonen går under når innvandrere invaderer. Den er også en stor favoritt i høyreekstreme og nynazistiske kretser.

Miller er jødisk og oppvokst i særdeles liberale Santa Monica i Los Angeles. Like fullt er han blitt en av Trumps lengstsittende rådgivere, og den fremste arkitekten bak en innvandringspolitikk som går til angrep på grunnleggende menneskerettigheter. Akkurat som i epostene ser Miller ut til å være drevet av et verdensbilde fylt av konspirasjoner, hat og rasisme. Nå får dette alvorlige konsekvenser for millioner av mennesker.

Eksemplene på hvordan Millers ideer får forme amerikansk politikk, er mange. I 2019 nektet Trump-administrasjonen å gi midlertidig opphold til overlevende fra Bahamas etter at orkanen Dorian raserte store deler av landet. Miller ledet an da Trump tidlig i presidentskapet forsøkte å innføre et innreiseforbud fra land med en majoritet av muslimer. Fortsatt kjemper Trump-administrasjonen med Miller i spissen for å fjerne loven som gjør at de såkalte dreamerne, som ble tatt ulovlig inn i USA som barn, fortsatt kan oppholde seg og jobbe i USA. Immigrasjonsmyndighetene har også fått ordre om å trappe opp sine raid på jakt etter udokumenterte innvandrere.

Det sannsynligvis verste overgrepet kom da Trump-administrasjonen besluttet å ta barn fra foreldrene dersom de forsøkte å flykte til USA over grensa fra Mexico. Tusenvis av små barn ble i langt tid plassert i svære bur uten forsvarlig omsorg. Resultatet var blant annet alvorlige traumer, seksuelle overgrep og sykdom. Miller skal ha vært den ivrigste forkjemperen for den åpenbart inhumane politikken. Det utløste til slutt så store ramaskrik at Trump snudde i juni 2018. Men siden da skal fortsatt minst tusen barn ha blitt separert fra foreldrene sine, melder Time.

RIKSRETT: 25. juli i år hadde Donald Trump en etter sigende helt spesiell telefonsamtale. Det kan være den utløsende årsaken til at presidenten blir stilt for riksrett. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Trump er selv stadig nærmere en riksrettssak. Ved å holde tilbake nesten 400 millioner dollar i militærhjelp skal han ha prøvd å presset Ukraina til å grave opp dritt om en hjemlig, politisk rival. Det hele er for lengst vokst til en massiv skandale. Samtidig holder Trump fortsatt en beskyttende hånd over det nærmeste det går an å komme en høyreekstremist i Det hvite hus. Det er trolig en enda større moralsk forbrytelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media