DONALD TRUMP: Presidenten ventet 48 timer med å fordømme volden under høyreekstremistenes hatmarsj. Foto: AFP / NTB Scanpix
DONALD TRUMP: Presidenten ventet 48 timer med å fordømme volden under høyreekstremistenes hatmarsj. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Rasisme i USA

Trump reagerte for lite, for seint på høyrevolden i Charlottesville

Presidenten trenger voksne rådgivere.

Meninger

President Donald Trump besto ikke prøven han ble satt på etter lørdagens hatmarsj i Charlottesville, Virginia. Det er forventet at en amerikansk president i krisesituasjoner skal samle og berolige nasjonen. Rasisme er et sensitivt fenomen i USAs historie, på grensen til et traume. En president som ikke klarer å ta avstand fra rasistisk vold før det er gått 48 timer, har ikke forstått sin rolle. Han fyller ikke oppgaven.

Langt inn i Det republikanske partiet lot folk seg sjokkere over Trumps tannløse uttalelser etter at en høyreekstremist kjørte en bil inn i en flokk motdemonstranter, drepte en kvinne og såret 19 andre. Hans første reaksjon var å fordømme voldsbruk fra «mange sider». Responsen fra deltakerne i «Unite the Right»-marsjen, fra nazisympatisørene, hvit overmakt-tilhengerne og «alt-right»-bevegelsen, talte sitt tydelige språk. I de hvite nasjonalistenes hofforgan, The Daily Stormer, oppfattet de presidentens uttalelse nærmest som en støtteerklæring: «Ingen fordømmelse i det hele tatt. Da han ble bedt om å fordømme, gikk han bare ut av rommet. Virkelig, virkelig bra. Gud velsigne ham.»

Vanligvis pleier ikke Trump å være sein på avtrekkeren når han plaffer løs mot kritikere, politiske motstander eller pressefolk. Det tok ham snaue 50 minutter å sende en hånlig twitter-hilsen til en afroamerikansk industrileder som trakk seg fra et Trump-oppnevnt utvalg i protest mot presidentens unnlatelsessynd i Charlottesville-saken. Mandagens direktesendte redegjørelse, der Trump erklærte at rasisme er ondsinnet og at KKK og deres likesinnede er «kriminelle og bøller», satt åpenbart så langt inne at mange har stilt spørsmål ved Trumps troverdighet når det gjelder borgerrettigheter.

Det blir mer og mer tydelig at USAs president trenger voksne rådgivere rundt seg til å korrigere kursen. Rykter om at hans høyrenasjonalistiske sjefstrateg Steve Bannon er på vei ut av Det hvite hus verserer stadig oftere. Bannon har en forhistorie i Breitbart, nettstedet for «alt-right»-bevegelsen, før han sluttet seg til Trumps valgkampteam. Det skal ha vært han som advarte presidenten mot å kritisere de høyreekstreme i Charlottesville for sterkt, fordi han da kunne støte fra seg en liten, men svært energisk gruppe kjernevelgere. Nå gjenstår det å se hvordan høyreekstremistene har oppfattet president Trumps forsinkede, men likevel klare, fordømmelse. Førstkommende lørdag er det planlagt nye «alt-right»-marsjer i ni amerikanske byer. Det kan bli en blodig bekreftelse på at det Trump sa var for lite, for seint.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.