Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump til Nato

Trump-show til Europa

Spenn sikkerhetsbeltene fast, for dette blir en heisa-tur. Donald kommer til Europa. Det er duket for Trump-show ei hel uke til ende, skriver Morten Strand.

SNUR RYGGEN TIL DET MESTE: Donald Trump, USAs 46. president. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
SNUR RYGGEN TIL DET MESTE: Donald Trump, USAs 46. president. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det hele begynner i Brussel idag og torsdag, der den amerikanske presidenten møter stats- og regjeringssjefer fra de andre Nato-landene. Fredag 13. bærer det til London der Donald Trump møter kjempedemonstrasjoner med et større sikkerhetsoppbud enn under OL i 2012. Og på mandag møter Trump den russiske presidenten Vladimir Putin i Helsinki.

I Europa biter politikere og diplomater negler foran Trumps besøk. Vil presidenten fornærme sine partnere i Nato, slik han fornærmet sitt vertskap under G-7 møtet i Canada i juni, da han i siste liten trakk seg fra slutterklæringen fra møtet, etter å ha forlatt møtet før det var ferdig? Og vil presidenten - oppildnet av det han fortsatt oppfatter som suksessen fra møtet med Kim Jong-un i Singapore - ha et tettere møte med Putin i Helsinki, enn det han har med sine naturlige og historiske allierte i Brussel? Vil han igjen prøve å selge sin magiske tuoch i møtet med andre mennesker, sine magiske evner til å lage avtaler - Make a Deal - denne gang med Putin. Og hva vil en eventuell avtale med Putin gå ut på?

Spørsmålene står i kø. Og svarene er ikke like lette å få øye på. For det er ikke mye Donald Trump har til felles med gud. Men likevel er hans veier i sannhet uransakelige.

Noe vet vi imidlertid. Vi vet at Trump vil insistere på at alle Nato-allierte må betale sin skjerv, minst to prosent av nasjonens BNP innen 2024, slik alle var enige om på Nato-toppmøtet i Wales i 2014. Og vi vet at han kan komme til å gjøre det i provoserende og nedlatende ordelag, slik han gjorde på et møte i Montana i forrige uke, da han igjen gikk løs på sin favorittmotstander, den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

- Du vet, Angela, jeg kan`ke garantere det, men vi beskytter dere, og det betyr mye mer for dere enn å beskytte oss, for jeg vet ikke hvor mye beskyttelse vi får for å beskytte dere.

Til tross for haltende syntaks så høstet Trump stor applaus fra sitt publikum på hjemmebane. For det var ikke syntaksen som var poenget, men utfallet mot Merkel, og den underliggende trusselen hvis ikke Merker blar opp.

Nå er det en selvfølge som siger inn over Europa at man skal betale mer for sin egen sikkerhet. Sånn sett fortsetter Trump å slå inn ei åpen dør. Og det er ikke på grunn av de to prosentene at Europas ledere biter negler før onsdagens toppmøte begynner. Det er fordi at de mer og mer har en følelse av at Trumps USA uansett ikke bryr seg, eller føler noe ansvar, for Europas sikkerhet. Spørsmålet er rett og slett om det er en venn eller fiende som kommer til Brussel onsdag?

Trump har på forhånd truet med å koble sikkerhetspørsmål til handelspolitikk, i tråd med sin «America first» doktrine. Europeiske diplomater frykter at Trump kan komme til å kreve at enten så fjerner europeiske land toll på amerikanske varer, eller så mister de USAs atomavskrekking i forhold til Russland, slik blant annet Deutche Welle spekulerer i.

Hvis du synes det likner litt på utpressing i en verden som består av gangstere, så kan du ha et poeng. For Donald Trumps grunnleggende forhold til internasjonale organisasjoner og forpliktelser er etter hvert godt kjent. Trump skjønner ikke - eller vil ikke skjønne - verdien av forpliktende internasjonale avtaler. Han forakter FN, har krympet USAs bidrag til finansiering, og trukket USA ut av FNs menneskerettighetsråd. Han undergraver Verdens handelsorganisasjon, og prøver i stedet å lage bilaterale avtaler med hvert enkelt land. Han forakter EU, som han neppe skjønner hensikten med, til tross for at unionen har bidratt sterkt til fred, stabilitet, vekst og utbredelse av demokrati i Europa i snart 70 år. Og til tross for at det vestlige Europa har vært USAs nærmeste allierte like lenge.

Trump har sagt opp atomavtalen med Iran, og arbeider aktivt for å presse det iranske regimet i kne, til tross for at resten av verden - minus Israel - mener dette ar galskap. Og han har meldt USA ut av klimaavtalen fra Paris. Alt dette har Trump gjort uten tanke om å prøve å skape internasjonal konsensus rundt sine posisjoner. Hvorfor skulle forholdet til Nato være annerledes? Fordi Trump har et bevisst forhold til Natos historie, og de bånd som har vært mellom USA og Europa etter 2. verdenskrig? Fordi han tror på verdien av å ta vare på demokratiet?

For dette er det mest skremmende med fenomenet Trump. At han verken later til å ha noen tro på demokratiet, eller har kunnskaper om, eller noe forhold til, europeisk etterkrigshistorie.

Med dette: Velkommen til Europa.