Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump-sjokket som ryster USA

Det har aldri skjedd før i amerikansk historie.

- JEG SKAL BEVARE SPENNINGEN: Trump har den siste tida kommet med en rekke anklager om valgjuks. Dette svarte han da han ble spurt om han vil godta valgresultatet. Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet):

Alle ventet på et nytt sjokk fra Donald Trump, og det fikk de til gagns. Etter at Trump de siste dagene har snakket nonstop om valgfusk og sådd teorier om at en massiv sammensvergelse vil sørge for at Hillary Clinton vinner, har mange spurt om det utenkelige kunne skje. Det som aldri før har skjedd.

Vil Donald Trump nekte å akseptere valgresultatet?

Moderator Chris Wallace fra Fox News spurte ham rett ut flere ganger. Wallace tok seg til og med bryet med å forklare Trump hvilket oppsiktsvekkende brudd med demokratiske tradisjoner det ville være og hvilke alvorlige konsekvenser det kunne få.

Det gjorde ikke inntrykk på Trump. Han trakk på skuldrene og sa: Jeg skal vurdere det når den tid kommer.

Så du vil ikke si nå om du vil akseptere valgutfallet eller ikke, spurte Wallace igjen.

Nah, I´ll keep you in suspense. Jeg skal holde dere på pinebenken, svarte Trump fornøyd.

Knappe tre uker før valget vet med andre ord ikke amerikanere om den ene presidentkandidaten vil godta valgresultatet, eller ikke. Det er mer enn oppsiktsvekkende. Som flere politikere på begge sider og til og med president Barack Obama har påpekt: Dette er selve kjernen i det amerikanske demokratiet, en fredelig overlevering av makta. Selv i tilfeller hvor det har vært grunn til å protestere, som Richard Nixon i 1960 og Al Gore i 2000, har taperne akseptert nederlaget av hensyn til landets beste. Det er en del av avtalen.

Når du stiller som president, må du tåle å tape.

Derfor er det også kutyme at vinneren ikke utropes før taperen har innrømmet nederlaget og bedt sine velgere akseptere utfallet. Trump påstår at det foregår massivt valgfusk. Det er ingen bevis for det. Tvert om viser en undersøkelse fra Loyola Universitet at valgfusk er så sjeldent som 31 tilfeller ut av en milliard stemmer.

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

Debatten begynte lovende. Begge kandidatene fikk tøffe spørsmål fra moderator, og en stund ble velgerne både informert og litt klokere. Det var i perioder den sterkeste debatten for begge, i enhver betydning av ordet. Allerede i det første temaet, om Høyesterett og utnevnelser, var forskjellene tydelige og dramatiske; både når det gjaldt våpenkontroll, abort og kvinners rettigheter.

Men det gikk ikke lenge før stemningen ble giftig. Hillary angrep raskt Trumps mangel på erfaring og kompetanse. Trump sa hun var en løgner og «a nasty woman». Hun svarte med å sitere Bernie Sanders: Han er den farligste mannen som noen gang har stilt som president.

Hillary fikk også inn en av debattens beste stikk, da Trump skrøt av at Putin likte ham bedre enn både Obama og Hillary. Snakk om lissepasning. Den satte Hillary i mål:

Det er fordi Putin foretrekker en marionette som president.

Donald Trump var ellers seg selv lik og nektet glatt for både fakta og tidligere utsagn; selv når de er uomtvistelige og på film.

Wrong! Wrong! Wrong! Sa han gang på gang. Han nektet fortsatt for noen gang å ha vært for Irak-krigen. Han nektet for en gang å ha truffet kvinnene som beskylder ham for seksuell trakassering og nektet også for å ha sagt han aldri ville trakassert dem fordi han ikke synes de er tiltrekkende nok:

Bare se på henne! Tror ikke det, som han sa på et valgmøte for bare noen dager siden.

I vurderingen av hvem som vinner slike debatter, må det skje ut i fra om kandidatene oppnådde det de ønsket, om innsatsen flyttet velgere. Knappe tre uker før valget ligger Trump langt bak i målinger og taper i nøkkelstaten Florida, mens Hillary Clinton og demokratene har medvind.

Hillary Clinton nådde sitt mål som var å holde på velgerne og ikke støte usikre fra seg. Hun kom relativt uskadd fra sin siste debatt, blant annet fordi Trump begynte å snakke om Putin når han burde ha snakket om Wall Street og innvandring.

Hvis Trump fremdeles hadde trodd han kunne vinne, måtte han ha henvendt seg til et bredere publikum enn sin egen base. Han klarte knapt det en gang, tyder de første reaksjonene på. I en uvitenskapelig nettmåling på det konservative og Trump-vennlige nettstedet Breitbart ble Hillary utropt til klar vinner. Trump pleier ellers å vinne de målingene suverent.

I stedet endte han med å så tvil om han ville akseptere et nederlag, samtidig som han oppfordrer velgerne sine til å sjekke i valglokalene om alt går riktig for seg, særlig i svarte områder.

Dette kommer til å bli stående som det store øyeblikket, ikke bare i denne debatten, men i hele valgkampen. Som vi vet, sier ikke det rent lite. Men at en presidentkandidat fra et av de to store partiene, sår tvil om legitimiteten i valget, er ikke bare frekt, eller tegn på en dårlig taper. Det er ikke guttestreker, som kanskje Trump vil kalle det. Det er uten sidestykke i amerikansk historie.

Det sår mistillit og nører opp under konspirasjoner og splittelser som denne valgkampen allerede har forsterket.

Trump har solgt sitt kandidatur som en revolusjon, et oppgjør med eliten og Washington. Men de fleste trodde vel at revolusjonen skulle skje i fredelige og demokratiske former.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!