LEDER

USAs UTENRIKSPOLITIKK

Trump skaper atlantisk splittelse

President Trumps personlige markeringsbehov er åpenbart overordnet alle andre interesser.

MARKERINGSBEHOV: USAs president Donald Trump
MARKERINGSBEHOV: USAs president Donald Trump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Først mente ekspertene at han ikke kunne velges. Og da han likevel ble valgt, sa de at han kunne temmes. Begge deler har vist seg ikke å stemme. USAs president Donald Trump er ikke blitt mykere, mer moderat eller mer realistisk. Tvert imot har han gradvis blitt enda mer seg selv. De politiske institusjonene, domstolene eller politiets etterforskning har på ingen måte naglet ham fast. Trump holder fast på prinsippet han ble innprentet tidlig i sin karriere som eiendomsspekulant: Gå alltid til angrep, ikke vis svakhet. Utnytt dine muskler og ressurser til å presse motstanderen i kne.

Virkningene av Donald Trumps utfordrende politiske stil og mål («America first») er tydeligst i internasjonale spørsmål. Hans meget offentlige karakteristikker av andre lands ledere og landene de styrer, er uten sidestykke i moderne politisk historie. Viktigere er likevel at Trump bevisst river opp internasjonalt samarbeid og avtaler som ligger til grunn både for USAs lederrolle og internasjonal handel og politisk samkvem. Ikke minst er han i ferd med å ødelegge forholdet til USAs allierte, både i Europa og resten av verden. Presidentens personlige markeringsbehov er åpenbart overordnet alle andre interesser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer