Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pyeongchang og politikk

Trump skyter ned freds-OL

Sør-Koreas president Moon Jae-in ville gjøre OL i Pyeongchang til en diplomatisk scene for tilnærming til nord. Det er i stor grad skutt ned av Donald Trump.

FLAGGET TIL TOPPS: Det nord-koreanske flagget i olympiske ringer. Foto: NTB Scanpix
FLAGGET TIL TOPPS: Det nord-koreanske flagget i olympiske ringer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et talende bilde vil åpenbare seg under åpningsseremonien for OL i Pyeongchang klokka 12. 00 norsk tid idag. Blant de spesielt inviterte gjestene vil kameralinsene søke søstera til den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un, Kim Yo-jong. Hun har fått økt mak i det siste, og regnes av mange som regimets nest mektigste. Ikke langt unna vil USAs visepresident Mike Pence sitte. Han har for anledningen tatt med seg faren til den mishandlete amerikanske studenten Otto Warmbier, som døde bare dager etter at han ble sendt hjem fra nord-koreansk fengsel i fjor. Pence har også advart mot å gjøre OL i Sør-Korea til «Pyongyang-lekene». Sånn forteller Pence historien om at Nord-Korea er et forbrytersk diktatur USA ikke vil forholde seg til.

Tilstedeværelsen i Pyeongchang til Kims lillesøster er et resultat av Moons diplomati, hans forsøk på å tilnærme seg det uhåndterlige regimet i nord. Moon ble valgt til president i mai i fjor på et program der tilnærming til nord var helt sentralt. I september holdt han en tale i FNs hovedforsamling, der han første gang inviterte Nord-Korea til OL i Pyeongchang. Han ville bruke lekene til å prøve å starte en politisk dialog. I sin nyttårstale sa Kim Jong-un at Nord-Korea vil delta, og nå er det klart at Nord- og Sør-Korea går sammen - under samme flagg - under åpningsseremonien, og at de stiller et felles lag i kvinnenes ishockey-turnering.

Men Sør-Koreas nærmeste allierte, USA, ser ikke ut til å ville ha en dialog med Nord-Korea i det hele tatt. En ting er det symbol-tunge at Pence har tatt med seg Otto Warmbiers far til Pyeongchang. Men viktigere er det at Trump i sin tale til nasjonen i januar sa at tidligere innrømmelser overfor Nord-Korea bare har invitert til aggresjon og provokasjon fra Nord-Korea, og at hans administrasjon ikke vil gjenta forgjengernes «feil». Samtidig ble det kjent at favoritten til å bli USAs ambassadør til Sør-Korea, akademikeren Victor Cha, ikke lenger var aktuell for jobben. Han hadde nettopp skrevet en kronikk i Washington Post der han konkluderte med at krig ikke var svaret på den nord-koreanske utfordringen.

Vrakingen av Victor Cha tolkes som at Trump-administrasjonen vil ha en ambassadør i Sør-Korea som støtter tanken om et overraskelsesangrep mot det nord-koreanske kjernefysiske våpenprogrammet. Et slikt syn støttes blant annet av visestabssjefen i det amerikanske forsvaret, general Paul J. Selva, som har sagt offentlig at USA, hvis nødvendig, kan ødelegge mesteparten av det nord-koreanske atomvåpenprogrammet i et militært angrep. Trump har i en rekke kommentarer kommet med militære trusler mot Nord-Korea. Kim har på sin side truet med at han kan nå hele USA med atomvåpen.

At et amerikansk angrep kan utløse at massivt angrep mot Sør-Korea, med både kjernefysiske, kjemiske og konvensjonelle våpen, gjør at man i sør har en helt annen tilnærming til krig. I Sør-Korea er krig noe som for enhver pris må unngås. Likevel er Moons ønsker om å bruke lekene i Pyeongchang til politisk tilnærming mot nord kontroversielt i Sør-Korea. Demonstranter har brent dukker av Kim. Og det felles ishockey-laget har blitt kritisert, fordi den nord-koreanske deltakelsen skal gjøre laget dårligere. Moon som har hatt en jevn oppslutning på hele 70 prosent, ble straffet av velgerne, med plutselig å ha en oppslutning på 64 prosent i januar.

Basert på Trumps uttalelser kan det se ut til at USAs president utelukker diplomati i forhold til Nord-Korea. Hvis det er tilfellet er det en fare for at tanken om et militært angrep mot Nord-Korea er i ferd med å modnes i Washington. Det er fjernt fra den olympiske ånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!