KOMMENTARER

Pyeongchang og politikk

Trump skyter ned freds-OL

Sør-Koreas president Moon Jae-in ville gjøre OL i Pyeongchang til en diplomatisk scene for tilnærming til nord. Det er i stor grad skutt ned av Donald Trump.

FLAGGET TIL TOPPS: Det nord-koreanske flagget i olympiske ringer. Foto: NTB Scanpix
FLAGGET TIL TOPPS: Det nord-koreanske flagget i olympiske ringer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Et talende bilde vil åpenbare seg under åpningsseremonien for OL i Pyeongchang klokka 12. 00 norsk tid idag. Blant de spesielt inviterte gjestene vil kameralinsene søke søstera til den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un, Kim Yo-jong. Hun har fått økt mak i det siste, og regnes av mange som regimets nest mektigste. Ikke langt unna vil USAs visepresident Mike Pence sitte. Han har for anledningen tatt med seg faren til den mishandlete amerikanske studenten Otto Warmbier, som døde bare dager etter at han ble sendt hjem fra nord-koreansk fengsel i fjor. Pence har også advart mot å gjøre OL i Sør-Korea til «Pyongyang-lekene». Sånn forteller Pence historien om at Nord-Korea er et forbrytersk diktatur USA ikke vil forholde seg til.

Tilstedeværelsen i Pyeongchang til Kims lillesøster er et resultat av Moons diplomati, hans forsøk på å tilnærme seg det uhåndterlige regimet i nord. Moon ble valgt til president i mai i fjor på et program der tilnærming til nord var helt sentralt. I september holdt han en tale i FNs hovedforsamling, der han første gang inviterte Nord-Korea til OL i Pyeongchang. Han ville bruke lekene til å prøve å starte en politisk dialog. I sin nyttårstale sa Kim Jong-un at Nord-Korea vil delta, og nå er det klart at Nord- og Sør-Korea går sammen - under samme flagg - under åpningsseremonien, og at de stiller et felles lag i kvinnenes ishockey-turnering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer