KOMMENTARER

Korea-diplomatiet

Trump som geni eller taper

Donald Trumps spill om Nord-Korea er så høyt at han enten vil bli erklært for et geni, eller stå fram som en taper, skriver Morten Strand.

PÅ BESØK: Donald Trump blir USAs første president som krysser grensa over til Nord-Korea. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et lite skritt for meg, men et stort skritt for menneskeheten. Sånn vil Donald Trump selge søndagens møte med den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un, og de få skrittene han tok inn i Nord-Korea. Trump hadde i egne øyne «skapt historie» med å bli med Kim noen symbolske skritt inn i diktatorens rike.

I virkeligheten var det veldig lite som ble skapt. For i virkeligheten er Trump tilbake til der han var før det første toppmøtet mellom de to i Singapore i juni i fjor, nemlig der at USA og Nord-Korea nå igjen skal snakke sammen på embetsnivå. Det er fortsatt ingen realistisk vei til Trumps mål, nemlig fjerning av alle Nord-Koreas kjernefysiske våpen. Etter toppmøtet i Singapore, som ikke bidro med noe konkret for å garantere nord-koreansk nedrustning. Og etter toppmøtet i Hanoi i februar, der Trump avbrøt møtet, fordi han sa det ikke var noen vits i å snakke mer, fordi Kim krevde en gradvis avvikling av sanksjonene i bytte med en gradvis nedbygging av det nord-koreanske atomvåpen-arsenalet. Det så - og ser - stygt ut.

Hvis ikke. Hvis ikke Trump skulle ha rett, og at han med sin kjemi med Kim skulle få ham med på å gi opp alle sine kjernefysiske våpen, som er Trumps kompromissløse krav. Gi dem opp mot alle odds. Fordi den personlige kjemien i dette tilfellet er sterkere enn alle politikkens tyngdelover? Fordi Trump er bedre på å lage avtaler enn noen annen? Fordi - kort sagt - Trump er et geni?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer