Trump-stikk fra WHO

Under Verdens helseorganisasjons (WHO) pressekonferanse fredag ga helsetoppene ordet til tre pasienter, som oppgir å ha opplevd seinvirkninger etter coronasmitte - og fikk spørsmål om de har en «Trump-strategi».

SMITTET: Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Video: WHO Vis mer
Publisert

Fredag klokka 17.00 holdt Verdens helseorganisasjon (WHO) pressekonferanse fra Genève for å orientere om den globale coronasituasjonen.

Generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus åpnet med å forsikre om at WHO følger situasjonen i Tyrkia og Hellas tett etter jordskjelvene torsdag, og at de samarbeider med landene for å bidra med nødhjelp.

Han sa videre at WHO følger forskningen på coronaviruset tett, og at de er bekymret for det brede spekteret av symptomer som er observert. Et gjennomgående tema for pressekonferansen var langvarig covidsykdom, og mulige seinskader knyttet til coronaviruset.

- Selv om vi fortsatt lærer om dette viruset, er det klart at dette ikke bare er et virus som dreper folk. For et stort antall mennesker kan viruset gi en lang rekke langtidsvirkninger. Og selv om folk blir friske, kan det gå tregt.

Hvor mange som opplever disse langtidsvirkningene er foreløpig ikke kjent, sa han.

Trump-spørsmål

Panelet fikk også spørsmål fra Today News Africa om de har en strategi for å stoppe det journalisten omtalte som «feilinformasjon om coronaviruset» fra USAs president Donald Trump. Han viste blant annet til presidentens omstridte promotering av malariamedisinen hydroksyklorokin som coronamedisin.

WHOs Dr. Michael J. Ryan svarte:

- WHO har aldri jobbet hardere for å virkelig håndtere feilinformasjon. Vi fokuserer på å få verifisert informasjon ut så raskt vi kan. Vi er klar over at feilinformasjon kan forvirre folk, sa han, og fortsette:

- Motstridende informasjon fører ikke til riktig handling. Det er vanskelig nok med korrekt informasjon.

HYLLES: Valgkampen nærmer seg slutten, og på sosiale medier overrasker Trump med denne videoen. Video: AP / Donald J. Trump Vis mer

Han adresserte ikke den amerikanske presidenten ved navn, men sa følgende:

- Alle er ansvarlige for dette, fra presidenter til folk i gata. Vi er alle en del av informasjonssamfunnet. Det er vårt ansvar at vi videreformidler riktig informasjon. Alle har rett til sin mening, men man må formidle riktig informasjon, ikke feilinformasjon.

Ga ordet til pasienter

Tidlig i pressekonferansen ga Ghebreyesus ordet til den britiske epidemiologen og infeksjonsmedisineren Paul Garner ved Liverpool School of Tropical Medicine, som deltok via videooverføring.

Garner har selv vært smittet.

- I fire måneder opplevde jeg sykelige anfall av utmattelse, svette, hodepiner. Jeg klarte ikke å bevege meg, og hadde humørsvingninger, sa han.

Videre opplevde han andre symptomer i ytterligere tre måneder, hevder han.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle miste sju måneder til dette viruset.

Deretter fortalte en sykepleier, som også deltok via videooverføring, at hun tilbrakte åtte dager i akuttbehandling med oksygentilførsel, og at hun fremdeles opplever kortpustethet fire måneder seinere.

Til slutt deltok en 26 år gammel representant for den britiske organisasjonen LongCovidSOS, som har som mål å rette søkelyset mot langvarig covidsykdom. Han hevdet at han fremdeles opplever utmattelse, problemer med å tenke, kortpustethet og andre symptomer åtte måneder etter at han først ble smittet.

Barn og munnbind

Etter at de tre hadde fortalt sine historier, kom Ghebreyesus med oppfordringer til alle WHOs medlemsland om å investere i helsevesenet, og fortsette å fokusere på smittesporing og tiltak.

WHO-epidemiolog Maria Van Kerkhove fikk etter hvert også spørsmål fra pressen om føringer knyttet til barn og munnbindbruk. Barn under seks år bør ikke burde bruke munnbind, svarte Kerkhove.

Mellom alderen seks og elleve anbefaler hun at det gjøres vurderinger fra tilfelle til tilfelle. For barn over tolv år gjelder de samme anbefalingene som for voksne, sier hun. Hun understreker at munnbind alltid bør være en del av en helhetlig strategi.

Seinere roste Dr. Ryan helsearbeidere over hele verden - men advarer regjeringer i alle medlemsland mot å ligge på latsida.

- Det jeg også har sett er et stort gap mellom retorikk og realitet, mellom løfter og praksis. Til tider manglende gjennomføring, sier han, og fraråder verdenssamfunnet å senke skuldrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer