DEBATT

UNRWA:

Trump straffer de svakeste palestinerne

Offentlig sier amerikanske myndigheter at USA ikke lenger vil bære byrden for et organ som lenge har vært i krisemodus, men bak kuttet til UNRWA ligger også dårlig skjulte politiske motiver.

MISTER STØTTE: 31. august kom meldinga om at USA stopper all sin støtte til UNRWA. Bildet er fra søndagens demonstrasjoner i Gaza mot beslutningen som kan sende enda flere palestinere ut i arbeidsløshet. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
MISTER STØTTE: 31. august kom meldinga om at USA stopper all sin støtte til UNRWA. Bildet er fra søndagens demonstrasjoner i Gaza mot beslutningen som kan sende enda flere palestinere ut i arbeidsløshet. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

3. september åpnet skolene i den palestinske flyktningleiren ‘Ayn al-Hilwe i Sør-Libanon for det nye semesteret. I leiren har FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i en årrekke dekket de grunnleggende behov for de palestinske flyktningene. I flyktningleirer i Libanon, Jordan, Syria, Gaza og på Vestbredden tilbyr UNRWA skole til en halv million barn og helsetjenester til over tre millioner.

Nå er det usikkert hvor lenge skolene og klinikkene vil kunne drives. De som bor i ‘Ayn al-Hilwe er dypt bekymret for framtidsutsiktene. 24. august i år erklærte Trump-administrasjonen at den fullstendig kutter det amerikanske bidraget til UNRWA. USA har siden UNRWA ble opprettet i 1949 vært byråets største bidragsyter; i 2017 sto USA for nærmere en tredjedel av UNRWAs budsjett. Nå er det slutt.

Dette vil ha dystre konsekvenser for palestinernes situasjon.

Offentlig sier amerikanske myndigheter at USA ikke lenger vil bære byrden for et organ som lenge har vært i krisemodus, men bak kuttet ligger også dårlig skjulte politiske motiver.

Trumps svigersønn, Jared Kushner, som har fått ansvaret for å forhandle mellom Israel og palestinerne, har argumentert for at UNRWA er et hinder for fred. Med det mener han at UNRWAs brede forståelse av hvem som kvalifiserer som flyktning, er med på å forevige flyktningspørsmålet og palestinernes rett til retur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.