3. september åpnet skolene i den palestinske flyktningleiren ‘Ayn al-Hilwe i Sør-Libanon for det nye semesteret. I leiren har FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i en årrekke dekket de grunnleggende behov for de palestinske flyktningene. I flyktningleirer i Libanon, Jordan, Syria, Gaza og på Vestbredden tilbyr UNRWA skole til en halv million barn og helsetjenester til over tre millioner.
Nå er det usikkert hvor lenge skolene og klinikkene vil kunne drives. De som bor i ‘Ayn al-Hilwe er dypt bekymret for framtidsutsiktene. 24. august i år erklærte Trump-administrasjonen at den fullstendig kutter det amerikanske bidraget til UNRWA. USA har siden UNRWA ble opprettet i 1949 vært byråets største bidragsyter; i 2017 sto USA for nærmere en tredjedel av UNRWAs budsjett. Nå er det slutt.
Dette vil ha dystre konsekvenser for palestinernes situasjon.
Offentlig sier amerikanske myndigheter at USA ikke lenger vil bære byrden for et organ som lenge har vært i krisemodus, men bak kuttet ligger også dårlig skjulte politiske motiver.
Trumps svigersønn, Jared Kushner, som har fått ansvaret for å forhandle mellom Israel og palestinerne, har argumentert for at UNRWA er et hinder for fred. Med det mener han at UNRWAs brede forståelse av hvem som kvalifiserer som flyktning, er med på å forevige flyktningspørsmålet og palestinernes rett til retur.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger