KOMMENTARER

Trump-testen

Når Østerrike velger president på søndag, er det en test på om Donald Trump-effekten har smittet over til Europa.

MEN HJERTE OG SJEL: Frihetspartiets Norbert Hofer, pyntet for anledningen med hakekors. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler/NTB/Scanpix
MEN HJERTE OG SJEL: Frihetspartiets Norbert Hofer, pyntet for anledningen med hakekors. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Østerrikerne gjorde det vanskelig for seg da kandidatene for begge de to dominerende partiene i etterkrigstida, kristeligdemokratene og sosialdemokratene, ble slått ut i første valgomgang i vår. Landet sto igjen med en litt tørr professor i økonomi som representerer De grønne, og en flyingeniør fra Frihetspartiet, som ble startet i nazister på 1950-tallet som ville renvaske landets nazi-historie.

Nå leder Frihetspartiets Norbert Hofner på fem av de siste sju meningsmålingene, og Østerrike - med sin historie - kan bli det første landet i Europa med et statsoverhode fra ytre høyre. Mens det politiske sentrum er skadeskutt, er det altså ytterfløyene som møtes i søndagens valg. De grønnes kandidat er Alexander Van der Bellen. Som navnet forteller har han nederlandske aner, men hans forfedre utvandret til Russland på 1700-tallet, og ble en del av aristokratiet som flyktet til Estland etter Den russiske revolusjonen. Han er den politiske flyktningen som stiller mot det som framfor noe annet er anti-flyktning partiet.

Van der Bellen presenterer seg som anstendigheten som kjemper mot brun-sløret som er mer enn synlig i Frihetspartiets både historie og profil. Hofer har i valgkampen sagt at han ville oppløst parlamentet hvis han var president i fjor, i protest mot regjeringen som både mottok flyktninger, og holdt døra åpen for flyktninger på vei til Tyskland. Han har lovet folkeavstemning om EU hvis det kommer ytterligere integreringspolitikk fra Brussel, og han har flørtet med tanken om å gjeninnføre dødsstraff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer