UNDER ANGREP: Mange trodde at Steve Bannon hadde kontroll over Donald Trump, men mye tyder på at presidenten lytter mer til svigersønnen Jared Kushner (i midten). Det har gjort Trump-tilhengere rasende. De krever at Trump sparker Kushner. REUTERS/Carlos Barria/File Photo
UNDER ANGREP: Mange trodde at Steve Bannon hadde kontroll over Donald Trump, men mye tyder på at presidenten lytter mer til svigersønnen Jared Kushner (i midten). Det har gjort Trump-tilhengere rasende. De krever at Trump sparker Kushner. REUTERS/Carlos Barria/File PhotoVis mer

Maktkamp i Det hvite hus

Trump-tilhengere raser over rakettangrepet mot Syria

Donald Trump har i hvert fall holdt ett valgløfte. Han lovet å føre en uforutsigbar utenrikspolitikk.

Kommentar

Før Donald Trump bestemte seg for å bli president i USA, twitret han stadig i vei om det ene og andre i amerikansk politikk. Han brukte som alltid sterke ord, men syntes ikke å ha sterke meninger som varte lenger enn til neste tweet. Syria var ett påfallende unntak, hvor Trump over lengre tid var en ihuga motstander av enhver form for militær innblanding. Det siste USA trengte var å snuble inn i enda en kostbar og langvarig krig som ikke løste noen verdens ting.

Trumps analyse var langt på vei en Barack Obama delte når han nølte med å håndheve den såkalte røde linjen, mens hans utenriksminister Hillary Clinton ønsket en mer offensiv rolle, også for å hindre en russisk offensiv i Midtøsten.

Donald Trump brukte uenigheten for det den var verdt i valgkampen. Han advarte om at Clinton kom til å utløse tredje verdenskrig, nettopp ved å angripe Syria og legge seg ut med russerne, hvis hun ble president. Mange trodde ham, både på høyre- og venstresiden. Om ikke annet representerte Trump et brudd med hauken Hillary og amerikansk regimeskiftepolitikk, het det.

TALER: Trump taler til folket like etter at USA skjøt ut missiler fra marinefartøy i Middelhavet, mot en flybase i Syria. Video: CNN Vis mer

Sist uke så Donald Trump som vanlig på Fox News, og på skjermen dukket det opp hjerteskjærende bilder av barn som var gasset i hjel nord i Syria. Bare timer etter at Hillary Clinton sa hun fortsatt mente det var riktig å ødelegge syriske flyplasser for å hindre kjemisk bombing av sivilbefolkningen, ga Trump ordre om å gjøre det samme. Han begrunnet bombingen med at bildene han hadde sett «gikk over alle grenser for meg».

Det amerikanske angrepet fikk raskt helhjertet støtte av USAs allierte, inkludert Norge. Satt på spissen, det var altså en velkjent amerikansk respons som skulle til for å berolige skeptikerne. Attpåtil viser Trump til internasjonale konvensjoner, som om han er nøye med å overholde dem.

Trumps støttespillere og kjernevelgere var derimot rasende. Dette var dråpen. Trump har ikke en gang sittet i 100 dager, men de ser urovekkende tegn til at deres mann oppfører seg som en ganske alminnelig politiker som synker ned i sumpen i Washington. Ja, ikke en gang som en republikaner, men mer som en liberal newyorker.

Og hvem har skylda for det? Som alltid med Donald Trump, blir han analysert som et tomt fartøy andre kan fylle med innhold og styre dit de vil. Inntil nylig var det Stephen Bannon som sto bak roret og ville kjøre det amerikanske demokratiet på grunn, skulle vi tro hans egne utsagn. Nå er det angivelig svigersønnen Jared Kushner som er i ferd med å utmanøvrere Bannon og ta hans plass.

Det hvite hus lekker som en sil under Trump. Ikke alt som kommer ut er like troverdig, men at det foregår en maktkamp mellom Kushner og Bannon, eller mellom fløyer representert ved dem, er hevet over tvil. Kushner får ikke bare skylda for at Bannon er fjernet fra National Security Council, en nyhet som ble oppfattet som en degradering, men ikke ser ut til å ha særlig praktisk betydning; han får også skylda for rakettangrepet mot Syria.

Kushner blir omtalt som sønnen Trump aldri fikk, det vil si intelligent, vellykket og gift med yndlingen Ivanka. Av hans fiender i Bannon-kretser blir han dessuten omtalt som en sosialliberaler og skapdemokrat fra New York. At han også er jøde, ligger i karakteristikken.

Som mye annet i Trumps presidentskap, utløste frustrasjonen på høyresida en twitterstorm. Emnetaggen #fireKushner trendet faktisk i USA i helgen; det vil si at den var mest brukt av alle emner amerikanerne brydde seg om, inkludert sport og kjendiser. Det massive angrepet på Kushner, fyrt opp av kritikk fra høyrefløymedier, reiser spørsmål om hunden har stoppet å la seg logre med av halen. Familie er tross alt tykkere enn Bannon.

Dette ville vært sladder og bagateller i en normal administrasjon. Men med en uforutsigbar og lett påvirkelig commander-in-chief, er det utvilsomt viktig å vite hvem som har hans øre. Etter eget utsagn reagerte Trump emosjonelt på TV-bilder, slik han i sin tid reagerte på bilder av en druknet gutt på en strand i Tyrkia og i et øyeblikk mente det var riktig å ta imot flere kvoteflyktninger.

I dette tilfellet er USAs allierte med ham. Han var uforutsigbar forutsigbar. Men det spørs neste gang Trump ser noe på TV han ikke liker og Jared Kushner er på ferie. Hvem lytter han til da?

Vi får følge med og se hva som trender på twitter. Emnetaggen #firetrump kan tyde på at halen har tatt kontroll over hunden igjen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.