LEDER

Klimafornekter:

Trump troller

Det er fremdeles oppsiktsvekkende at USAs mektigste tilsynelatende ikke forstår forskjellen på «vær» og «klima».

Troller og fornekter: President Donald Trump. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Troller og fornekter: President Donald Trump. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mer nettroll enn statsleder, alltid taktløs, men ofte i utakt: Donald Trump avslutter året på sedvanlig vis. I en Twitter-melding fra i går benyttet han seg av den simpleste kommentarfelt-taktikk for å fyre opp stemningen blant egne tilhengere og innbitte motstandere. Og for å skaffe seg medienes oppmerksomhet, selvfølgelig.

«I øst kan det muligens bli den KALDESTE nyttårsaften noensinne. Kanskje vi kunne bruke litt av den gode gammeldagse globale oppvarmingen, som vårt land, men ingen andre land, skulle betale TUSEN MILLIARDER AV DOLLAR for å beskytte oss mot. Kle dere godt!», peip det fra presidenten, som sikter til at det er varslet kraftig snøvær og bitende kulde på østkysten til helga.

Oppmerksomhet fikk han. Og sinte ble vi.

Med god grunn. Det er fremdeles oppsiktsvekkende at USAs mektigste tilsynelatende ikke forstår forskjellen på «vær» og «klima». Menneskeskapte klimaendringer og global oppvarming er en høyst reell trussel. Ikke fordi det blir varmt og solfylt, eller kaldt og nedsnødd, men fordi det blir mer ekstremvær. Mer flom, mer tørke.

Det er heller ikke bare en potensiell trussel. Effektene av global oppvarming ser vi allerede i dag. De kommer til å ødelegge livet til millioner av mennesker, dyr og insekter. Milliarder, dersom vi ikke snur trenden i tide.

Men uavhengig om Trump forstår eller ikke, om han troller eller ei: Noen er nødt til å ta ansvaret for å stanse den globale oppvarmingen. Det har heldigvis de fleste forstått, også i USA. Der har store selskaper og flere stater tatt opp kampen Trump-administrasjonen.

Som Brian Deese, tidligere klimarådgiver for president Barack Obama, påpekte til VG tidligere i år: «Valget av Donald Trump har forent privat sektor i kampen mot klimaendringene. Det er en ekstraordinær aktivitet på statlig og lokalt nivå, og i privat sektor. 700 amerikanske selskaper, 16 stater og over 100 byer sier de stiller seg bak Parisavtalen. Det er over halvparten av USAs brutto nasjonalprodukt og halvparten av den amerikanske befolkningen».

Vi kan likevel ikke gi opp kampen for å få med en av klodens største forurensere på forpliktende internasjonale avtaler, som Parisavtalen. Statsminister Erna Solberg varslet derfor at hun vil ta opp klima med presidenten i møte med ham 10. januar. Det er bra, men det blir mot Trumps vilje, som i egen pressemelding har utelatt klima som samtaleemne.

Hvis Solberg skulle reise hjem uten store gjennombrudd, kan hun likevel følge opp klimainnsatsen her hjemme. Når den nye regjeringserklæringen skal skrives på nyåret, med eller uten Venstre, bør hun sikre at klima blir en helt sentral prioritering de neste fire årene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer