For fjerde dag på rad gikk iranske demonstranter i formiddag ut i gatene for å protestere mot landets islamistiske regime. Myndighetene truer med harde mottiltak, og mange eksperter tror ikke opprøret vil lykkes.
De fleste vestlige land med EU i spissen har ligget lavt når det gjelder å gi støtte til demonstrantene. Det gjelder også norske myndigheter. Betyr det at de står på det iranske regimets side? Nei, det viser at landene skjønner at det beste for den iranske opposisjonen er at de holder kjeft. Men det skjønner ikke Donald Trump.
«Undertrykkende regimer kan ikke vare evig, og dagen vil komme da det iranske folket må ta et valg. Verden følger med», skrev Trump på sin twitter-konto i går. Presidenten gjorde det klart at USA støtter den iranske opposisjonen. Problemet er bare at iranere flest, opposisjonen medregnet, ikke har noe til overs for sjefen i Det hvite hus. Det har de heller ingen grunn til.
Når Donald Trump sier at han vil skrote atomavtalen med Iran, er dette noe som truer iranere flest, fordi noe slikt vil føre til nye sanksjoner og en ytterligere forverring av levekårene. Trumps trusler har allerede hatt sin virkning fordi utenlandske investorer vegrer seg for å øke sitt engasjement i Iran, i påvente av hva som skjer. Slikt går ikke upåaktet hen på den iranske grasrota. Den amerikanske presidentens anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad ble heller ikke tatt imot med glede av den jevne iraner.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger