KOMMENTARER

Trump vil kaste Hillary i fengsel

Hvis han blir president.

ROSER HVERANDRE: Da siste spørsmål fra salen skal stilles, blir de to presidentkandidatene bedt om å nevne en fin egenskap ved sin motkandidat. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det mangler ikke på lavmål i årets presidentvalg, men når historien skal skrives, vil trolig nattens debatt i St Louis komme høyt på lista. I halvannen time haglet det med slag under beltestedet; en øvelse Trump har demonstrert at han mestrer bedre enn de fleste. Men Hillary var ikke borte, hun heller.

Skal velgerne tro sine egne ører, og det kan nok være at mange ikke gjorde, står valget i år mellom en inkompetent overgriper og en djevelsk løgner. Det toppet seg med at Donald Trump truet med å kaste Hillary i fengsel, hvis han ble president. Da skulle han beordre justisministeren til å etterforske Hillarys epostbruk, og det ville nok ende med at hun havnet i fengsel.

Det er bare et par måneder siden amerikanerne lot seg sjokkere av at delegatene på det republikanske landsmøtet taktfast ropte: Lock her up! Nå er det blitt offisiell politikk, så ting går raskt fra ille til vanvittig i denne valgkampen. Å sette motstandere i fengsel er vel ellers praksis i regimer amerikanere flest misliker, men uten tvil synes mange Trump-velgere det er en god idé når det gjelder akkurat Hillary.

Det var andre lavmål i debatten som nok vil bli trukket frem i lang tid fremover. Etter helgens ydmykende lydbåndavsløringer, var det ventet at Trump ville slå grusomt tilbake. Og ganske riktig; han kom trekkende med ikke bare en, men tre kvinner fra Bill Clintons fortid. De fikk sentral plass i salen midt i fleisen på Hillary og bare noen meter unna Bill og Chelsea.

Det subtile er virkelig ikke Trumps stil. Meningen var selvfølgelig å advare Hillary mot å beskylde ham for sexisme; mannen hennes var jo enda verre. Spørsmålet er om dulgte trusler og ydmykelser er måten å signalisere at han har respekt for kvinner på.

Men selv med Bills fortid i salen, rotet Trump seg ut på viddene da han skulle forklare lydopptakene. Med alt det fæle IS driver med for tida, var ikke litt griseprat mellom gutter noe å henge seg opp i, mente han.

Trump var likevel bedre forberedt enn i første debatten og klarte å drive Hillary på defensiven da epostene hennes igjen ble tema. Hadde han bare stoppet før han ville sende henne i fengsel, hadde den runden gått til ham. Nå blir hans autoritære svermerier stående i stedet.

Men ingen kan forberede Trump tilstrekkelig i utenrikspolitikken, virker det som. Han skulle som vanlig knuse IS, og tok avstand fra sin egen visepresident Mike Pence som sist uke snakket om behovet for å være tøffere mot Russland.

Putin gjør en god jobb mot IS i Aleppo, mente Trump, og så begynte han å snakke om Mosul, som ligger i Irak.

Trump måtte vinne denne debatten for å komme på offensiven igjen. Mange av hans partifeller har tatt avstand fra ham etter avsløringene av lydopptak om sextrakassering. Forventningene til ham var likevel så lave at de var lette å innfri. Som republikanske kilder ble sitert på etterpå; han gjorde det bra nok til at det trolig stopper kravet om at han må byttes ut.

Trump-velgere mener nok at deres mann vant like suverent som han tapte sist. Men hvis målet var å skaffe nye velgere, er det heller tvilsomt om han lyktes. En første måling blant CNN-seere tyder på at Hillary vant klart igjen, om enn ikke like overlegent som sist.

Trump klarte likevel å gjøre den viktigste jobben. I helgen ble han avskrevet, også av sine egne, men nå må han igjen regnes med. Om noen skulle være i tvil om kamplysten, kom han med en advarsel til republikanere som ikke støtter ham. Kampanjeleder Kellyanne Conway sa i et intervju etter debatten at flere av dem som hadde sviktet ham, selv hadde svin på skogen.

Det burde ikke forundre om denne valgkampen blir enda mer grisete.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer