Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Trump ville låne en van Gogh, fikk tilbud om gulltoalett

Dristig forslag fra Guggenheim-museet.

FIKK NEI: Melania og Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Nicholas Kamm / NTB Scanpix
FIKK NEI: Melania og Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Nicholas Kamm / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald og Melania Trump ba Guggenheim-museet om å få låne et maleri av Vincent van Gogh, men fikk tilbud om noe ganske annet, ifølge Washington Post.

Avisa skriver at ekteparet Trump hadde sett seg ut «Landskap med snø» av van Gogh, som de ønsket å ha på veggen i et av sine private rom i Det hvite hus. Bildet viser en mann og hans hund, og henger i Guggenheim-museet i New York.

Verdifullt verk

Sjefkurator Nancy Spector, som i sosiale medier vært svært kritisk til Trump, ga ham et mottilbud: et fullt funksjonelt toalett i rent gull, utført av en italiensk kunster.

Kuratoren forklarte at Det hvis hus kunne låne toalett-installasjonen fram til midten av september.

Kunstverket har tittelen «America» og er av kunstneren Mauritzio Cattelan ment som en ironisk betraktning over USAs grådighet.

Verket er priset til én million dollar.

«America»: Denne doen består av 18 karats gull og er oppkalt etter verdens mektigste land. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
«America»: Denne doen består av 18 karats gull og er oppkalt etter verdens mektigste land. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Dristig forslag

Kurator Spector la ved et pent bilde av gulltoalettet i sitt svarbrev, der hun høflig avslår å låne ut van Gogh-maleriet. I stedet håper hun Cattelans spesielle verk kan være av interesse.

Hun skriver at det vil bli overbrakt som et langtidslån, at det er ekstremt verdifullt og skjørt, men at museet vil legge ved anvisning for montering og bruk.

Det hvite hus har ikke gjort noe mer med saken og heller ikke svart på tilbudet, skriver The Washington Post. At amerikanske presidenter låner kunstverk, er forholdsvis vanlig.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!