Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trumpetroll

Robert Muellers etterforskning avslører endeløs griskhet og skitne forbindelser til Russland. Slik får han også fram president Donald Trumps sanne ansikt, og det er ikke pent.

SAMMEN: USAs president, Donald Trump, sammen med sin daværende valgkampsjef, Paul Manafort, og datteren Ivanka under Republikanernes landsmøte i Cleveland i 2016. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB scanpix
SAMMEN: USAs president, Donald Trump, sammen med sin daværende valgkampsjef, Paul Manafort, og datteren Ivanka under Republikanernes landsmøte i Cleveland i 2016. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Paul Manafort var Donald Trumps valgkampsjef og jobbet for ham fra mars til august 2016. Etterpå ble han viklet inn i Russland-etterforskningen, ledet av Robert Mueller. I disse dager må Manafort møte i retten i Virginia tiltalt for skatteunndragelse og økonomisk kriminalitet.

Lobbyistens store melkeku skal ha vært den tidligere ukrainske presidenten, Viktor Janukovitsj. Ifølge tiltalen skal Manafort ha unnlatt å skatte av millioner av dollar han mottok for jobben for den russiskvennlige presidenten. Da Janukovitsj måtte gå av og inntektsstrømmen forsvant, skal Manafort ha løyet til banker for å få banklån til å fortsette å finansiere en særdeles ekstravagant livsstil. I verste fall risikerer han 305 år i fengsel.

Aktoratet har hittil snakket mye om svindyre klær og eiendommer på USAs mest fornemme adresser. Men den store elefanten i rettssalen er USAs 45. president. Samtidig som inntektene forsvant, tilbød nemlig Manafort seg på uforståelig vis å jobbe for Trumps valgkamp uten lønn.

Mange Trump-forsvarere hevder at rettssaken ikke har noe med presidenten å gjøre, men den har allerede gitt Trump paniske twitteranfall hvor han forsøker å distansere seg fra Manafort.

Fortsatt står mange spørsmål fra Manaforts arbeid for Trump ubesvart, men noe er allerede kjent. Det peker mot noen av de mange kontaktpunktene mellom Trump-leiren og Russland under den amerikanske valgkampen.

Under Republikanernes landsmøte, hvor Trump ble nominert til å være partiets kandidat, forandret de for eksempel også partiprogrammet i Russlands favør. Blant annet fjernet de punktet om at de ønsket å væpne Ukraina slik at landet skulle kunne beskytte seg mot Russland. Som valgkampsjef tilbød også Manafort personlige brifinger om den politiske situasjonen i USA til den russiske oligarken Oleg Deripraska. Han har nære forbindelser til Russlands president, Vladimir Putin.

Slik bidrar den pågående rettssaken til å kaste lys på spørsmålet om Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke det amerikanske valget. Mange av presidentens forsvarere, inkludert Manafort, har feilaktig sagt offentlig at det ikke var noen kontakt med russere.

Trump har all grunn til å bekymre seg. Dersom selveste presidentens valgkampsjef blir dømt, som en følge av funnene fra Mueller-etterforskningen, blir det ikke lenger lett for Trump å hevde at etterforskningen bare er en «bløff» og en «heksejakt».

Manafort har dessuten enda en rettssak i vente. I september står han tiltalt for ikke å ha registrert seg som en utenlandsk agent da han jobbet på vegne av Ukraina, og for å ha forsøkt å påvirke vitner. Presset mot Manafort er åpenbart massivt. Det kan også gjøre han langt mer villig til å inngå en avtale med Mueller om å hjelpe etterforskningen for selv å slippe billigere unna.

Så langt har også Muellers arbeid ført til siktelser mot flere titalls andre personer. Mange titalls kontaktpunkter mellom Trump-leiren og Russland er også avdekket. I twitterpanikk forrige uke krevde presidenten at justisminister Jeff Sessions skulle stanse Mueller. Sessions har imidlertid for lengst sagt seg inhabil i etterforskningen fordi han personlig, som Trump-støttespiller under valgkampen, er solid viklet inn.

Etterforskningen ledet også til razziaen og den påfølgende uavhengige etterforskningen mot Trumps personlige advokat, Michael Cohen. Han er under etterforskning for økonomisk kriminalitet og brudd på loven om valgkampfinansiering for å hjelpe presidenten med å betale en pornoskuespiller til taushet om en angivelig utenomekteskapelig affære. Nå er ikke Cohen lenger lojal mot Trump – trolig i et forsøk på å redde seg selv.

– Hva slags advokat tar opp samtaler med sin egen klient, undret Trump om Cohen på Twitter. Svaret er at det er den typen lurvete advokater, som han selv knyttet til seg som sin nærmeste fikser gjennom mange, mange år. Trump er også avkledd som en mann som hyrer Manafort – en mann som gjennom flere tiår har tjent gode penger som lobbyist og rådgiver for diktatorer og brutale regimer – som valgkampsjef.

Selv om det er lite trolig at Mueller-etterforskningen fører til at Trump selv blir siktet for kriminelle forhold, får den fram Trumps sanne ansikt, og det er ikke pent. Presidenten omgir seg med lyssky personer, skitne avtaler, endeløs grådighet, løgn, søksmål og lovbrudd. Spørsmålet er imidlertid om alt sprekker når Mueller-etterforskningen nå drar det ene Trump-trollet etter det andre fram i sola.