Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trumps amerikanske blodbad

I en av de mørkeste og mest uforsonlige talene fra en ny president, beskrev Donald Trump et amerikansk mareritt. 

UFORSONLIG: Donald Trump beskrev et Amerika ødelagt av maktsyke og grådighet i en tale som var gjenkjennelig fra valgkampen.
UFORSONLIG: Donald Trump beskrev et Amerika ødelagt av maktsyke og grådighet i en tale som var gjenkjennelig fra valgkampen. Vis mer
Kommentar

WASHINGTON DC (Dagbladet):

Etter noen innledende tradisjonelle høflighetsfraser avslørte USAs 45. President, Donald J. Trump, at heller ikke innsettelsestalen kom til å likne noe vi har hørt før.

Han gikk rett i strupen på sine forgjengere og hele det politiske miljøet i Washington, beskyldte dem for å ha beriket seg selv på bekostning av vanlige amerikanere, og etterlatt seg et land nærmest i ruiner. Denne dagen markerte ikke en fredelig overlevering av makt fra en president til den neste, men en overlevering av makt fra Washington tilbake til folket.

Det var kjernen i hans valgkamp. De som trodde den var over, må tro om igjen.

USAS 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer

Hans svartmaling av dagens Amerika virket som hentet ut av en dystopisk Springsteen-låt fra 1980-tallet; fabrikker som gravsteiner, arbeidsledighet og sosial nød, lovløse gjenger og blodbad i gatene. Ingen lyspunkter i sikte.

Selv om Trump hevder å ha skrevet talen selv, hentet den trolig inspirasjon fra helt annet hold. Den hadde rådgiveren Steve Bannons fingermerker over hele seg og sydet av en nasjonalistisk proteksjonisme som bør få landets allierte og handelspartnere til å skjelve. Det gjorde også børsene bare noen minutter inn i talen.

Det er nok både første og siste gang en president bruker uttrykket «American carnage» - amerikansk blodbad – om sin samtid. Men dette er historien han har fortalt i over et år under valgkampen og fortsetter å fortelle som president, tross at overdrivelser er faktasjekket og tilbakevist for lengst.

Å hevde for eksempel at det amerikanske militæret er desimert de siste årene, er så langt fra virkeligheten du kan komme. Det eneste talen manglet var et angrep på «crooked Hillary» og epostene hennes.

Mange håpet Trump skulle gjenta den forsonende tonen i takketalen valgnatten, hvor han strakk ut en hånd til dem som ikke hadde stemt på ham, og som han visste var skuffet. Han ville være også deres president, og sa han kom til å trenge deres støtte og råd i de neste fire årene. Det var en tale som ga hans kritikere håp. Det viste seg grunnløst.

Det var ingen slike forsonende ord i dagens aggressive og lite ydmyke tale, som i sin helhet var rettet til menigheten. Hans medarbeidere hadde lovet en filosofisk tale i tråd med John F. Kennedys legendariske tale, intet mindre. Men selv om det er mye å kreve Kennedys veltalenhet av Trump, var resultatet universer fra forbildet.

SISTE GANG: Obama blir filmet mens han tilsynelatende skriver en lapp, før han forlater Det ovale kontor for siste gang som USAs president. Video: CNN Vis mer

Etter en historisk opprivende valgkamp, var det påfallende at han ikke snakket om hva som forener amerikanere, og som holder et så mangefasettert og motsetningsfullt land sammen.

I stedet fortsatte han å snakke om sin egen bevegelse, den største verden har sett, ifølge ham. Valgkampanjen var sant nok imponerende og unik på mange vis, men beviselig ikke altomfattende, noe flere større demonstrasjoner i Washington denne helgen illustrerer. Sjelden har protestene mot en ny president vært mer høylytte og bokstavelig talt demonstrative. Rundt 70 demokrater i Kongressen protesterte ved ikke å stille på innsettelsen.

KAOS I WASHINGTON: Det er sterke opptøyer i Washington, i forbindelse med Trumps innsettelse. Her knuser demonstrantene vinduer. Video: CNN Vis mer

I det jeg skriver denne kommentaren er det voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi bare et par kvartaler fra Det hvite hus.

Donald Trump hadde sjansen til å legge valgkampen bak seg og rekke en hånd over den dype kløften som han ikke skal ha skylda for alene, men i høyeste grad har bidratt til gjennom sin aggressive retorikk både før og etter valget. Den sjansen lot han gå fra seg og holdt i stedet en tale som er den mørkeste Amerika har hørt.

Budskapet var enkelt; bare Donald Trump kan redde USA fra dette mørket som har senket seg over en tidligere så stor nasjon. Han skaper høye forventninger, men hvis hans tilhengere tror at Amerika er et ødeland og et blodbad, skal det ikke mye til for å erklære at nå går alt så mye bedre. Det er bare å fortelle sannheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media