Trump på dronningbesøk

Trumps dag i London

Den første dagen av Donald Trumps statsbesøk til Storbritannia ble akkurat slik presidenten ønsket. Britisk pomp og prakt strålte over mannen med begrenset impulskontroll.

POMP OG PRAKT: Donald Trump stjeler legitimitet fra det britiske kongehuset, her med dronning Elizabeth. Foto AFP / NTB Scanpix
POMP OG PRAKT: Donald Trump stjeler legitimitet fra det britiske kongehuset, her med dronning Elizabeth. Foto AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Men før det hadde Donald Trump vist seg fra en gjenkjennelig side. For i det Trump landet i London mandag morgen, på et offisielt besøk til Storbritannia, sendte han ut en tweet. Tweeten var et svar på at Londons borgermester Sadiq Khan i en kronikk skrev at språket USAs president bruker minner om språket som ble brukt av det 20. århundres fascister, en påstand det ikke er vanskelig å dokumentere. I sin velkomst-tweet skrev Trump at Londons borgermester er både «inkompetent» og «veldig dum». Og presidenten prøvde å gjøre narr av at borgermesteren er lav av vekst.

Show Trump var igang. Møkka skvatt gjenkjennelig rundt USAs president. Det kunne ha vært til å gråte av. Hvis det ikke hadde vært for at det for mange er mer nærliggende å le.

Men da det offisielle programmet begynte med en velkomst av dronning Elizabeth på Buckingham Palace tidlig på formiddagen mandag, var Trump tilsynelatende som forvandlet. Han lot høflig dronningen gjøre sin jobb som vertskap, og vimset ikke rundt for å stjele fotografenes oppmerksomhet, slik han gjorde da de to møttes i juli i fjor, i det som bare var et arbeidsmøte med statsminister Theresa May. Han kom ikke med flere upassende kommentarer, og kunne med sarkastisk tilfredshet konstatere at han ikke hadde sett noen kritiske demonstranter. De møter ikke opp før klokka 11.00 lokal tid tirsdag. Under gallamiddagen på Buckingham Palace mandag kveld glimret både Labour-lederen Jeremy Corbyn og liberal-demokratenes leder Sir Vince Cable med sitt fravær.

HÅR: På søndag dro Donald Trump på et uannonsert besøk på en gudstjeneste i Virginia. Grunnen til at bildene fra gudstjenesten vekker oppsikt er at Trumps hårfrisyre fremstår helt annerledes enn man har sett ham tidligere. Vis mer

Det er to grunner til at USAs 45. president er på offisielt besøk til Storbritannia. Den ene er at besøket faller sammen med markeringen av at det onsdag er 75 år siden allierte styrker la ut fra Portsmouth i Storbritannia, for å gå i land i Normandie i Frankrike, og begynne frigjøringen av Vest-Europa fra Hitler-Tyskland. D-dagen er selvsagt verdt å markere stort, og tilstedeværelsen til USAs president er en selvfølgelig del av det, til tross for at den sittende presidenten har gjort det til en merkevare å flørte med fascisme.

Den andre grunnen til at Trump er invitert til Storbritannia er at avtroppende statsminister Theresa May var den første utenlandske lederen som inviterte seg selv til Det hvite hus etter at Trump flyttet inn. Det var der hun inviterte Trump på statsbesøk. Det var delvis for å vise en inkluderende tone til denne underlige presidenten som USA hadde valgt, og fordi det var maktpåliggende for Storbritannia å få en god handelsavtale med USA på grunn av brexit, britenes utmelding av EU.

Siden har det gått vinter og vår - ja, hele tre ganger - og verden ser ikke lenger ut som den gjorde vinteren 2017. Og det som under tvil kunne ha vært en god ide vinteren 2017 - det kunne i hvert fall dengang ha tjent Storbritannias interesser - er ikke lenger det. For Donald Trumps statsbesøk til Storbritannia tjener ikke landets interesser. Det er fordi brexit har blitt et britisk mareritt. Et mareritt der Trump har gitt seg selv rollen som en slags overdommer over britenes valg.

Med å ville ha den veldig splittende Boris Johnson som ny statsminister, og med å si at den enda mer splittende Nigel Farage bør bli britisk forhandler med EU, blander han seg inn i britisk politikk på en måte som for alle andre enn Donald Trump ville vært utenkelig. I den grad Trump er i stand til å gi legitimitet, så gir han legitimitet til de mest splittende kreftene i Storbritannia.

Theresa May tvinger også det britiske kongehuset til å kaste glans over en mann også de har grunn til å forakte. Familien Windsor - som Trump gjennom årene på kjent vis har mobbet - er konstitusjonelt tvunget til å åpne sitt slott for denne veldokumenterte pøbelen. Glansen fra kongehuset bidrar til legitimitet til en mann som avisa The Guardian på lederplass omtaler slik:

- Herr Trump er en demagog som representerer en trussel mot fred, demokrati og planetens klima.

Og det er fristende å ikke le lenger. For Theresa Mays siste embetsgjerning ble bare enda et nederlag. Og det er ikke noe morsomt at det er Trump som ved denne korsvei har grunn til å le sist.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.