KOMMENTARER

Det tapte diplomati

Trumps ensomme spill i Korea

USAs og Sør-Koreas store årlige militærøvelse i Korea kommer på et tidspunkt da store deler av verden rister på hodet av Donald Trumps spill.

FØLGER MED: En TV-skjerm i Seoul i Sør-Korea forteller det politiske dramaet. Foto: AP / NTB Scanpix
FØLGER MED: En TV-skjerm i Seoul i Sør-Korea forteller det politiske dramaet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den årlige militærøvelsen som ble innledet i går, skal være den største noen sinne på Den koreanske halvøya. 230 fly, med superflyet F - 35 i spissen, skal delta. Mer enn 12 000 amerikanske soldater vil delta sammen med et større antall sør-koreanske soldater. Men øvelsen foregår på et tidspunkt da USAs president Donald Trump må se seg selv stadig mer isolert i sin Korea-politikk. Særlig Russland reagerer sterkt på USAs opptrapping av krigs-retorikken.

Nord-Korea kaller militærøvelsen rituelt for en «fullstendig provokasjon», som kan lede til en kjernefysisk konflikt «når som helst». De sier at Sør-Korea og USA med øvelsen «trygler om krig». Den amerikanske presidentens svar er av den typen vi har blitt vant til. Under et møte i Missouri i forrige kalte Trump den nord-koreanske diktatoren og atom-spilleren, Kim Jong-un, for «den syke valpen.» Man kan diskutere om det er en eskalering av språkbruken etter at Trump tidligere i høst kalte Kim for «lille rakett-mann».

Da Kim i forrige uke sendte ut sin mest avanserte rakett så langt, en rakett som de fleste militære analytikere mener kan nå mål over hele USA, så svarte Trump med krav om sterkere sanksjoner, og at allierte stenger sine ambassader i den nord-koreanske hovedstaden Pyongyang. Trumps FN-ambassadør Nikki Haley sa i FN at man nå var nærmere en krig som ville gjøre en endelig slutt på det nord-koreanske regimet.

Men ellers i verden var det påfallende taust. Det var få støtte-erklæringer til Trumps retorikk, og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov brukte et helt spesielt sterkt språk for å fordømme Trumps Korea-politikk, som han åpenbart mener en helt uansvarlig. Han stilte spørsmålet om det er USAs mål å presse fram en militær konfrontasjon med Nord-Korea.

- Det ser ut til at de har gjort alt med hensikt for at Kim skal miste kontroll, og gjøre enda et desperat trekk. Amerikanerne må forklare oss hva det er de egentlig vil. Hvis de søker etter et påskudd til å ødelegge Nord-Korea, bør de si det til oss i all åpenhet, sa Lavrov.

Spåkbruken var helt uvanlig, og ikke til å ta feil av. Russland mener i stadig større grad at USA driver et uansvarlig spill i forhold til Nord-Korea. Og med en slik språkbruk fra Russland, er det mer og mer urealistisk at landet vil støtte enda sterkere sanksjoner i FNs sikkerhetsråd, slik USA nå krever.

Det samme er tilfelle med Kina. Den engelskspråklige regimestyrte avisa China Today, skrev at diplomatiske framstøt som Kina sto bak var «som vanlig kastet vrak på», av Trump-administrasjonen. Det er derfor sannsynlig at heller ikke Kina vil støtte sterkere sanksjoner, som kutt av all oljeimport til Nord-Korea, som USA vil, men som Kina og Russland frykter kan føre til Kim-regimets sammenbrudd.

Heller ikke i Europa høster Trump noen støtte. Kravene om at allierte må stenge sine ambassader i Pyongyang, er urealistiske. Det regnes som utenkelig at Tyskland og Frankrike vil følge en slik oppfordring. Snarere er det sannsynlig at Tyskland i den stadig mer spente situasjonen med Nord-Korea ser sin rolle som brobygger og forhandler, skriver Bloomberg.

FN har så langt vært et politisk redskap som Trump kunne bruke for å isolere Nord-Korea. Det kan se ut til at de dager er i ferd med å bli historie. Trump ser ut til å klare kunststykket og tape en så opplagt vinner-sak som Nord-Korea.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer