Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Iran-avtalen:

Trumps farlige sololøp

Ved å trekke USA ut av Iran-avtalen har president Donald Trump tatt en av sine farligste beslutninger hittil.

TREKKER USA UT: Trump trekker her USA fra atomavtalen med Iran, og sier blant annet at «den er pinlig for meg som borger». Video: CNN Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Avtalen med USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina fra 2015, har trolig hindret at Iran har klart å utvikle atomvåpen. Samtidig ble mange sanksjoner, som svekket og isolerte landet, fjernet.

Etter at USAs president, Donald Trump tirsdag varslet at han vil trekke USA ut av avtalen han tidligere har omtalt som en «katastrofe», holder verden pusten. Avtalen ble vurdert som en av Barack Obamas største utenrikspolitiske prestasjoner. Men Trump hevder, basert på israelsk etterretning, at han har bevis for at Iran har løyet, og at det er fare for at landet utvikler atomvåpen til tross for avtalen. Derfor trekker han USA ut av avtalen og gjeninnfører strenge sanksjoner.

Konsekvensene kan bli uforutsigbare og dramatiske på mange måter. Det kan blant annet bety økt spenning i Midtøsten. Det svekker USAs bånd til sine allierte i Europa. Det kompliserer USAs forhold til Russland og Kina. Og det kan også svekke Trumps sjanser til å få Nord-Korea til å gi opp sine atomvåpen.

Den siste tida har både Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias utenriksminister Boris Johnson vært i USA. Alle har oppfordret Trump i sterke ordelag til å bli værende i avtalen som ble inngått av daværende president Barack Obama. Tilhengere av avtalen påpeker hvordan det kan svekke amerikansk sikkerhet, få Iran til å starte ny utvikling av atomvåpen og i verste fall utløse en militær konfrontasjon med Iran dersom USA trekker seg ut av avtalen og gjeninnfører harde sanksjoner. - Dette er en krise Trump utløser selv for å oppfylle et valgkampløfte til kjernevelgerne sine uten å ha en klar plan B, sier den tidligere diplomaten, Wendy Sherman, som deltok i forhandlingene om avtalen under Obama, ifølge Los Angeles Times.

Avtalen er på ingen måte perfekt. Det innrømmet til og med Obamas daværende utenriksminister, John Kerry, i 2015. Men den har trolig sørget for å bremse Irans atomprogram kraftig og sørget for langt bedre tilgang for inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Få tror på Iran når de hevder at de bare hadde fredelige intensjoner med atomprogrammet sitt. Johnson forklarer i en kronikk i New York Times hvordan han mener avtalen har hindret et atomkappløp i Midtøsten. Dersom avtalen nå kollapser, kan et slik kappløp bli en realitet i en region som er full av eksplosive konflikter.

De andre landene har foreløpig signalisert at de vil fortsette å etterleve avtalen. Men det kan samtidig bety at de i så fall kan komme til å bryte de nye amerikanske sanksjonene. Iran kan bruke Trumps beslutning til å hevde at det var USA som først brøt avtalen og dermed selv trekke seg ut. Da kollapser avtalen, og Iran kan gjenoppta atomprogrammet sitt. Ved å trekke seg fra atomavtalen, kan også Trump svekke forholdet sitt til Russland og Kina. Det kan få konsekvenser for USA i atomsamtalene med Nord-Korea.

Trumps beslutning er utvilsomt en del av hans forsøk på leve opp til slagordet «Amerika først». Under valgkampen snakket Trump mange ganger om hvor forferderlig han syntes Iran-avtalen var. I sitt første år i Det hvite hus har han imidlertid valgt å lytte til rådgivere som har ønsket å bevare avtale, blant andre forsvarsminister James Mattis og tidligere utenriksminister Rex Tillerson. Nå er det aggressive motstandere av avtalen, blant andre den nye utenriksministeren Mike Pompeo og den nye nasjonale sikkerhetsrådgiveren, John Bolton, som ser ut til å ha presidentens øre.

Resultatet er at Trump velger et sololøp. Han vender USA vekk fra resten av verden og reduserer supermaktas internasjonale lederrolle. Dette følger i samme spor som når han tidligere har trukket USA ut av handelsavtaler og den internasjonale klimaavtalen. Uten USA i en lederrolle oppstår et maktvakum, som andre land, som Kina og Russland, trolig vil forsøke å fylle.

Ved å trekke USA ut av Iran-avtalen spiller Trump et skyhøyt spill. Da er det svært lite betryggende at Trump er en mann som ofte styres av kortsiktige impulser og magefølelse framfor gjennomtenkt strategi og fakta, og som nå dessuten har trukket inn krigshauker som sine nærmeste rådgivere. Det er vanskelig å se hva slags plan B den amerikanske presidenten faktisk ønsker seg for å håndtere atomtrusselen fra Iran. Uten en klar plan kan situasjonen lett eksplodere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!