KOMMENTARER

Trumps «fredsplan» gir Israel hele kaka

Donald Trump vil tvinge palestinerne til en fred på Israels premisser. Det går neppe, skriver Jan-Erik Smilden.

BESTEVENNER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner er gode venner og enige om det meste. Her feirer de opprettelsen av den nye USA-ambassaden i Jerusalem sammen med ektefellene Sara og Ivanka i begynnelsen av mai. Foto: GRO/Polaris
BESTEVENNER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner er gode venner og enige om det meste. Her feirer de opprettelsen av den nye USA-ambassaden i Jerusalem sammen med ektefellene Sara og Ivanka i begynnelsen av mai. Foto: GRO/Polaris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trumps svigersønn Jared Kushner er ikke bare presidentens rådgiver, han har også ansvaret for svigerfarens «fredsplan» i konflikten mellom Israel og Palestina. I slutten av juni fortalte Kushner at innholdet i planen snart vil bli offentliggjort. Og ganske så arrogant slo han fast at palestinerne ikke kommer til å bifalle den.

Og for en plan! Lekkasjer, uttalelser og analyser går alle i samme retning: Dette vil bli en plan som er skreddersydd for israelerne. Oslo-avtalen favoriserte israelerne, Trumps fredsplan gir dem hele kaka.

22. juni hadde Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans USA-ambassadør Ron Dermer «fredsmøte» med Donald Trumps «fredsteam», Jared Kushner, forhandlingsleder Jason Greenblatt og USAs Israel-ambassadør David Friedman. Den israelske avisa Haaretz skriver at det er ganske så påfallende at fire av deltakerne på møtet, minus Netanyahu, er amerikanske jøder som har bodd i USA hele livet eller i flere tiår. Alle fem er ihuga sionister på ytre høyre fløy og alle støtter Israels internasjonalt ulovlige bosettinger på den okkuperte Vestbredden, både politisk og økonomisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.