KOMMENTARER

Trumps «fredsplan» gir Israel hele kaka

Donald Trump vil tvinge palestinerne til en fred på Israels premisser. Det går neppe, skriver Jan-Erik Smilden.

BESTEVENNER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner er gode venner og enige om det meste. Her feirer de opprettelsen av den nye USA-ambassaden i Jerusalem sammen med ektefellene Sara og Ivanka i begynnelsen av mai. Foto: GRO/Polaris
BESTEVENNER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner er gode venner og enige om det meste. Her feirer de opprettelsen av den nye USA-ambassaden i Jerusalem sammen med ektefellene Sara og Ivanka i begynnelsen av mai. Foto: GRO/Polaris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trumps svigersønn Jared Kushner er ikke bare presidentens rådgiver, han har også ansvaret for svigerfarens «fredsplan» i konflikten mellom Israel og Palestina. I slutten av juni fortalte Kushner at innholdet i planen snart vil bli offentliggjort. Og ganske så arrogant slo han fast at palestinerne ikke kommer til å bifalle den.

Og for en plan! Lekkasjer, uttalelser og analyser går alle i samme retning: Dette vil bli en plan som er skreddersydd for israelerne. Oslo-avtalen favoriserte israelerne, Trumps fredsplan gir dem hele kaka.

22. juni hadde Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans USA-ambassadør Ron Dermer «fredsmøte» med Donald Trumps «fredsteam», Jared Kushner, forhandlingsleder Jason Greenblatt og USAs Israel-ambassadør David Friedman. Den israelske avisa Haaretz skriver at det er ganske så påfallende at fire av deltakerne på møtet, minus Netanyahu, er amerikanske jøder som har bodd i USA hele livet eller i flere tiår. Alle fem er ihuga sionister på ytre høyre fløy og alle støtter Israels internasjonalt ulovlige bosettinger på den okkuperte Vestbredden, både politisk og økonomisk.

Etter at Donald Trump i våres flyttet USAs Israel-ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, har Palestinas president Mahmoud Abbas nektet å snakke med ham. Det kom neppe uventet på den amerikanske presidenten, han visste hvor kontroversiell flyttingen av ambassaden var. Men har han prøvd å få Abbas tilbake i fredsfolden? I hvert fall ikke med noen seriøs invitt som den palestinske presidenten kunne ta alvorlig. Og dermed er det blitt som det er blitt, Israel og USA kjører et sololøp for å overkjøre palestinerne totalt.

Hva er det så som er lekket ut om Trumps «fredsplan» , som presidenten kaller «den ultimate»?

Palestinerne vil bli tilbudt Abu Dis, som ligger rett øst for Jerusalem, som hovedstad i en palestinsk stat i stedet for Øst-Jerusalem. Som motytelse vil israelerne trekke seg ut av fem landsbyer og nabolag øst og nord for Jerusalem. Den fruktbare Jordandalen vil forbli under full israelsk kontroll, og det legges ikke opp til noe kompromiss når det gjelder de ulovlige israelske bosettingene.

Det skal opprettes en slags palestinsk stat, men den må være fullstendig demilitarisert uten en hær og uten tunge våpen. I realiteten vil den bli fullstendig kontrollert av Israel. For å få palestinerne til å godta noe slikt satser Donald Trump og svigersønn Kushner på at palestinerne vil la seg lokke av økonomiske insentiver. Planen er å få Saudi-Arabia og andre arabiske oljestater til å yte omfattende økonomisk hjelp til det Fatah-kontrollerte Vestbredden, mens egypterne skal spytte inn penger i Gaza, det siste også som et forsøk på å underminere det islamistiske Hamas-partiet som styrer der.

Det amerikanske magasinet The New Yorker offentliggjorde i juni en meget grundig rapport om amerikansk-israelske forhold generelt og Trumps «fredsplan» spesielt. Her går det fram at Netanyahu og Trump har planer om å splitte palestinerne og de arabiske oljestatene i Persiabukta. Den israelske statsministeren regner med at palestinerne overhodet ikke vil diskutere Trump-planen, men at land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater vil gjøre det fordi de og israelerne har Iran som felles fiende. Med en slik maktpolitisk allianse vil ikke palestinerne ha en sjanse.

Vi har den siste tida sett at både Saudi-Arabia og Emiratene har innledet et nært forhold til Israel, selv om mange av kontaktene går under radaren. Ifølge The New Yorker hadde USAs president Barack Obama allerede i 2015 mistanke om at Netanyahu hadde møtt arabiske ledere fra Golf-statene på Kypros for å komme fram til en felles strategi mot Iran.

Hvordan ser så den israelske befolkningen på mulighetene for en fred under Donald Trump?

I en meningsmåling offentliggjort i Haaretz mandag sier nesten tre firedeler av de spurte at de anser mulighetene for en fredsavtale basert på Trumps plan for å være liten eller svært liten. Bare fem prosent tror mulighetene er svært store.

Donald Trump viser hvor lite han skjønner av Midtøsten-konflikten når han tror at palestinerne lar seg avspise med økonomiske løfter. Men det er viktig at også de får noen støttespillere. Foreløpig har både EU og Norge ligget lavt når det gjelder den Israel-skreddersydde «fredsplanen». Kanskje på tide å reagere?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer