Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trumps gavepakke til Irans herskere

Presteskapet i Teheran kommer styrket ut etter det amerikanske drapet på Qasem Soleimani. Attentatet får også en rekke andre konsekvenser.

DEMONSTRASJON: En hyllest til Qasam Soleimani og en trussel mot Donald Trump. Denne mannen er en av de mange tusener som i går var i gatene da kista til den døde iranske generalen ble fraktet rundt i den hellige byen Mashad . Foto Hadis Faghiria/Fars/AFP/NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: En hyllest til Qasam Soleimani og en trussel mot Donald Trump. Denne mannen er en av de mange tusener som i går var i gatene da kista til den døde iranske generalen ble fraktet rundt i den hellige byen Mashad . Foto Hadis Faghiria/Fars/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Iranerne er et gammelt, stolt folkeslag som ikke liker å bli ydmyket. Ved å drepe Qasem Soleimani har USAs president Donald Trump truffet akkurat den nerven.

«Med ett målrettet drap har det iranske folket samlet seg bak sine ledere», skriver The New York Times.

Det hjelper ikke at enkeltstående iranere eller små grupper i Norge, ellers i verden eller for den saks skyld i Iran, går ut med støtteerklæringer til USA og fordømmelse av den tidligere lederen i Revolusjonsgarden. Dette drapet har gjort de fleste iranere forbannet. Det er bare å se på hvem som deltar i massedemonstrasjonene i disse dager. Her er ikke bare svartkledde kvinner i chador eller slipsløse menn i falmede dresser Her er gammel og ung, rik og fattig, regimetilhengere og regimekritikere.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Slikt er viktig å forstå før man setter i gang en utenomrettslig henrettelse av en fiende av slikt kaliber som Soleimani. For sjøl om mange opposisjonelle iranere så på ham som presteskapets mann og en kompromissløs militær, ble han også betraktet som en mann som forsvarte Irans interesser, ikke minst i Midtøsten generelt. Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei omtalte ham som en martyr lenge før han døde. Nå er han en virkelig martyr – og det betyr mye i det sjiamuslimske Iran. Donald Trump tvitrer at 52 iranske mål vil bli utslettet dersom det blir gjengjeldelsesaksjoner som rammer amerikanerne. Og når Trump sier at han også ville ramme mål som er viktige for iransk kultur, hisser han enda flere moderate iranere på seg.

Det kan hende vi må vente litt på iranske myndigheters respons. De er kjent for å bruke tid på å ta avgjørelser.

I realiteten er regimet i Teheran styrket etter fredagens droneangrep mot Soleimani og Abu Mahdi al-Muhandis, lederen for den irakiske proiranske militsen Khataib Hizbollah. Og hvis Donald Trump tror at Revolusjonsgarden er svekket, tar han trolig feil. Sjøl om Soleimanis etterfølger, Esmail Ghaani, er et relativt ubeskrevet blad utenfor Iran, har han sterke folk og en sterk organisasjon rundt seg.

I nabolandet Irak er forretningsministeriet til den sterkt svekkede statsminister Adil Abdul Mahdi klemt mellom interessene til Iran og USA. Slik stemningen er i landet nå, er han nødt til å la Irans interesser gå foran. For sjøl om mange irakere er glade for å være kvitt Soleimani, er de ikke særlig begeistret for at Irak kan bli krigsskueplass i en konflikt mellom Washington og Teheran. Vi så allerede en polarisering i går da ei gruppe tilhengere av Abu Mahdi al-Muhandis angrep demonstranter som krever reformer i byen Nasiriyah i det sørlige Irak.

Kanskje verst for amerikanerne er det at Iran nå neppe vil ha samme interesse av å gå etter det som er igjen av IS som tidligere, og det gjelder både i Irak og i Syria. Iranerne har andre ting å konsentrere seg om og lar gjerne USA få nye problemer med den såkalte islamske stat som ikke lenger er en stat. Her må man også huske på at Iran og Qasem Soleimani indirekte spilte på lag med USA i kampen mot IS – før Donald Trump kom til makta. Det gjorde Soleimani for øvrig i Afghanistan også.

I Libanon sitter lederne for den iransk-allierte Hizbollah-militsen og venter på mulige order fra Iran. Hizbollah kan når som helst sende raketter mot Israel, men noe slikt kan utløse en storkrig i Midtøsten. Iranske myndigheter ser Israel som medskyldig i drapet på Soleimani, enten dette er tilfellet eller ikke. Uansett helte Trump tusenvis av liter bensin på bålet da han sa at han hadde informert Israels statsminister Benjamin Netanyahu før fredagens angrep. Flere rapporter om at israelsk etterretning bidro til å skaffe USA informasjon før droneangrepet faller heller ikke i god jord i Teheran.

For Europa er situasjonen også alvorlig på grunn av faren for en storkonflikt i Midtøsten, men også fordi EU nå trolig kan si takk og farvel til en mulig redningsaksjon for atomavtalen med Iran, den president Trump trakk USA ut av i 2018. Det eneste lille halmstrået for atomavtalen er at president Trump ikke gjenvelges til høsten, men mye annet kan skje før den tid.

Mange i Europa frykter nye terroraksjoner på europeisk jord etter fredagens attentat mot Soleimani. Her er det viktig å huske på at Revolusjonsgarden – til tross for hva president Trump sier – ikke er en terrororganisasjon. Det er amerikanske mål som eventuelt vil bli rammet.

Den anerkjente kommentatoren Marwan Bishara i Al-Jazeera, sier det slik:

«Trump har utfordret Khamenei til duell, men den øverste lederen foretrekker skyggeboksing».