RAKK IKKE HELT FRAM: Donald Trump og Kim Jong-un rakk likevel ikke helt fram til hverandre i Singapore i juni. Foto: NTB Scanpix
RAKK IKKE HELT FRAM: Donald Trump og Kim Jong-un rakk likevel ikke helt fram til hverandre i Singapore i juni. Foto: NTB ScanpixVis mer

Diplomatix

Trumps koreanske kaos

Donald Trumps diplomati overfor Nord-Korea har gått i stå. Jo mer i villrede han er om hva han skal gjøre, jo mer handlekraftig står han fram som.

Kommentar

I en tweet denne uka meldte Trump at de militære øvelsene rettet mot Nord-Korea vil bli «mye større enn noen gang tidligere», hvis han igjen bestemmer seg for å begynne med dem. Tweeten kom etter at hans forsvarsminister Jim Mattis tidligere i uka sa at USA ikke lenger vil utsette de årlige militærøvelsene sammen med Sør-Korea for å trene på krig mot Nord-Korea. Meldingen skapte usikkerhet om hva som egentlig er Trump-administrasjonens politikk overfor Nord-Korea bare to måneder etter toppmøtet mellom Trump og den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un i Singapore.

Etter møtet med Kim i juni kunne Trump triumferende meddele verden følgende: «Det er ikke lenger noen kjernefysisk trussel fra Nord-Korea», samtidig som han erklærte at militærøvelsene rettet mot nord skulle stanse. Etter at både FN og amerikanske myndigheter har slått fast at Nord-Korea fortsetter å utvikle sitt atomvåpenprogram er det klart at den amerikanske presidentens beskrivelse av virkeligheten ikke var videre presis. Det er derfor Trump er i villrede når det gjelder Nord-Korea. Det er klart for all verden at han oversolgte resultatene av det oppsiktsvekkende møtet i juni. Nå får han overselgingen etter møtet med Kim rett i fleisen.

Den nye krisa i forhold til Nord-Korea har mange utslag. I forrige uke avlyste Trump en planlagt tur til Nord-Korea for sin utenriksminister Mike Pompeo. Det fikk Pyongyang til å sende et skarpt brev stilet til Pompeo der det sto at forhandlingene igjen «står på spill, og kan gå i stykker». Det står også at hvis dialogen brytes kan Nord-Korea igjen «starte kjernefysisk aktivitet og rakett-aktivitet». Det var dette som fikk forsvarsminister Mattis til å anbefale å begynne med militærøvelser igjen, og Trump selv til å forsikre om at han fortsatt har et godt forhold til Kim, true med militærøvelser «mye større enn noen gang tidligere», og legge skylde på Kina for manglende framgang overfor Nord-Korea. Han kritiserer dessuten Kina for å bryte sanksjonspolitikken overfor Nord-Korea og gir Øst-Asias store land skylda for at diplomatiet har kjørt seg fast.

HÅNDTRYKKET: For første gang møtes en amerikansk president og Nord-Koreas leder. Her er håndtrykket mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer

Trump-administrasjonens tilnærming til Nord-Korea to måneder etter toppmøtet er altså en underlig blanding av kritikk, forsikringer om at det gode forholdet som Trump påstår ble skapt til Kim i Singapore fortsatt består, og gjenkjennelige brutale trusler. Og når det gjelder å fordele skylda for elendigheten, har Trump på karakteristisk vis skaffet til veie en syndebukk, nemlig Kina. Men en tilnærmet åpen forståelse av hvem som har skylda for at diplomatiet på dette tidspunktet er kjørt i grøfta, peker mer mot Trump selv, enn mot Kina.

Ganske umiddelbart etter møtet mellom Trump og Kim i Singapore var det klart at Trump hadde oversolgt resultatene av møtet. Det var ingen dekning for hans insistering på at Nord-Korea var forpliktet til fullstendig kjernefysisk nedrustning, og det var over hodet ingen ryggdekning for for hans krav om at Nord-Korea skulle gjennomføre en fullstendig kjernefysisk nedrustning før USA skulle gå med på å løfte en eneste sanksjon.

Det som derimot bare har blitt mer og mer klart er at Nord-Korea forventer en skrittvis tilnærming. Det betyr at det er en konkret pris for hver nord-koreanske innrømmelse. Og at fullstendig nord-koreansk atomnedrustning forutsetter fullstendig amerikansk atomnedrustning, som i dagens verden er utenkelig. Det store problemet med diplomatiet rundt Nord-Korea er at Trump oversolgte resultatet av toppmøtet med Kim, mens forhandlerne må rykke tilbake til start, og forholde seg til småting og detaljer. Trumps skryt av hva han oppnådde i møtet med Kim står til stryk i diplomatisk håndverk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.