DRIFTIG TOSPANN: Donald Trump og svigersønn Jared Kushner gjør alt de kan for å svekke palestinerne. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB Scanpix
DRIFTIG TOSPANN: Donald Trump og svigersønn Jared Kushner gjør alt de kan for å svekke palestinerne. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB ScanpixVis mer

Trumps kutt i bistand til palestinerne er en krigserklæring

Nå vil den amerikanske presidenten også ta fra dem flyktningstatusen.

Kommentar

Da FNs generalforsamling i desember 1949 vedtok å opprette en egen organisasjon for palestinske flyktninger, ble dette blant annet sett på som avlat fra det såkalte verdenssamfunnet, fordi rundt 750 000 palestinere hadde måttet flykte fra den nyopprettede staten Israel. UNRWA som organisasjonen ble kalt, skulle støtte flyktningene med hjelp til husvære, infrastruktur, mat, helsehjelp, medisiner og utdanning – inntil dette problemet var løst. Snart 70 år etter finns det ingen løsning.

Nå gjør USAs president Donald Trump alt han kan for å svekke både UNRWA og de palestinske flyktningene. Fredag kom beskjeden om at USA kutter all bistand til FN-organisasjonen.

I 2017 dekket USA rundt en tredel av UNRWAS årlige budsjett, 3,1 milliarder kroner. Nå er disse pengene ved et pennestrøk forsvunnet. Samtidig har Trump-administrasjonen kuttet nesten to milliarder kroner i støtte til de palestinske sjølstyremyndighetene. Dette er ikke mindre enn dramatisk.

USAs kutt i støtten til palestinerne dreier seg mer om politikk enn økonomi og er først og fremst Jared Kushners verk. Kushner er som kjent Trumps svigersønn og sjefforhandler for Midtøsten.

Etter at USA flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem i mai, gjorde Palestinas president Mahmoud Abbas det klart at han trakk seg fra alt som hadde med forhandlinger å gjøre. Det falt Donald Trump tungt for brystet. Med de nye straffetiltakene mot palestinerne satser USAs president på at Abbas skal bli tvunget tilbake til forhandlingsbordet. Det skjer neppe.

Men amerikanske myndigheter har ikke bare som mål å presse palestinerne til å forhandle, de vil også endre på den palestinske flyktningstatusen. I dag er rundt 5,2 millioner palestinerne registrert som flyktninger av UNRWA. Dette omfatter de som måtte flykte i 1948 og alle deres etterkommere. Stikk i strid med hva FN mener vil Trump og Kushner nå frata over 4,5 millioner palestinere denne statusen. Bare 500 000 av de opprinnelige flyktningene som fortsatt lever, passerer nåløyet til Det hvite hus.

Hvorfor vil så Trump begrense antallet palestinske flyktninger dramatisk? Det har ikke minst med israelsk politikk å gjøre. Fremdeles gjelder FN-resolusjon 194 fra desember 1948 om at alle palestinere skal få vende hjem til sine bosteder på israelsk territorium. Denne resolusjonen har israelske myndigheter i 70 år nektet å rette seg etter, men retten til å vende hjem er, i hvert fall inntil nå, et ufravikelig krav fra palestinske ledere.

Tankegangen bak Trump-administrasjonens nye tall-lek er trolig slik: I dag vil bare en halv million svært gamle mennesker etter nye flyktningkriterier ha krav på å vende hjem. Ettersom tida går vil dette tallet av naturlige grunner nærme seg null. Problemet løst, punktum. Så er spørsmålet hvordan USA skal kunne presse resten av verden til å godta dette.

«Århundrets avtale» er det Donald Trump mener vil komme ut av sin såkalte plan for fred mellom israelerne og palestinerne. Denne planen har han snakket om i månedsvis, men innholdet er ukjent. Nå heter det at detaljene vil bli offentliggjort i løpet av høsten. Men hva skal det forhandles om? Og hvordan skal palestinerne forholde seg til et israelsk forhandlingsteam som har full støtte fra USA?

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har neppe noe imot et fullstendig økonomisk og politisk utarmet Palestina, men det spørs om israelerne på sikt vil dra fordel av Donald Trumps forsøk på å kvele palestinerne. Peter Lerner, tidligere talsmann for den israelske hæren, går i en artikkel i avisa Haaretz hardt ut mot den nye USA-politikken som han mener bare vil føre til mer radikalisering blant palestinerne og dermed mer vold. «Dette er en tikkende bombe når det gjelder Israels sikkerhet», skriver han.

For palestinerne vil Trumps nye anslag mot dem føre til store problemer. UNRWA var allerede før USAs alenegang sterkt underfinansiert, noe som går ut over palestinske flyktningers leveforhold. Nå er man ikke minst bekymret for helsestell, medisiner og utdanning. Over en halv million palestinske barn og ungdommer er avhengige av UNRWA for å kunne gå på skole. Spørsmålet er hvor lenge undervisningen kan fortsette som i dag dersom det mangler økonomiske midler.

Regjeringene i Tyskland og Sverige har allerede gjort det klart at de vil bidra med mer penger til UNWRA for å avhjelpe den nye situsjonen. Qatar har bevilget noen titalls millioner kroner, mens andre arabiske land som De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, neppe har noen politisk interesse i å støtte palestinerne nå, i en situasjon hvor de stadig øker sitt samarbeid med Israel.

I en lekket rapport går det fram at Donald Trump ønsker at Israel skal revurdere sitt forhold til UNRWAs virksomhet på Vestbredden og hindre arabiske land i å støtte UNWRA med mer penger.

Den amerikanske presidenten har i realiteten kommet med en krigserklæring mot UNRWA og palestinerne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.