KOMMENTARER

Trumps kutt i bistand til palestinerne er en krigserklæring

Nå vil den amerikanske presidenten også ta fra dem flyktningstatusen.

DRIFTIG TOSPANN: Donald Trump og svigersønn Jared Kushner gjør alt de kan for å svekke palestinerne. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB Scanpix
DRIFTIG TOSPANN: Donald Trump og svigersønn Jared Kushner gjør alt de kan for å svekke palestinerne. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da FNs generalforsamling i desember 1949 vedtok å opprette en egen organisasjon for palestinske flyktninger, ble dette blant annet sett på som avlat fra det såkalte verdenssamfunnet, fordi rundt 750 000 palestinere hadde måttet flykte fra den nyopprettede staten Israel. UNRWA som organisasjonen ble kalt, skulle støtte flyktningene med hjelp til husvære, infrastruktur, mat, helsehjelp, medisiner og utdanning – inntil dette problemet var løst. Snart 70 år etter finns det ingen løsning.

Nå gjør USAs president Donald Trump alt han kan for å svekke både UNRWA og de palestinske flyktningene. Fredag kom beskjeden om at USA kutter all bistand til FN-organisasjonen.

I 2017 dekket USA rundt en tredel av UNRWAS årlige budsjett, 3,1 milliarder kroner. Nå er disse pengene ved et pennestrøk forsvunnet. Samtidig har Trump-administrasjonen kuttet nesten to milliarder kroner i støtte til de palestinske sjølstyremyndighetene. Dette er ikke mindre enn dramatisk.

USAs kutt i støtten til palestinerne dreier seg mer om politikk enn økonomi og er først og fremst Jared Kushners verk. Kushner er som kjent Trumps svigersønn og sjefforhandler for Midtøsten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer